Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са разновидностите на хепатита?

 

ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ

Хепатитът обикновено се причинява от вирус. Съществуват пет различни вида виру­си на хепатита, най-разпространените от които са хепатит А, В и С.

 

 

Хепатит А, най-често срещаният тип, може да се развие след консумация на храна или вода, замърсени с изпражнения. Това може да се случи, след като човекът, приготвящ храната, не е спазил елементарни хигиенни навици като измиване на ръцете след ползване на тоалетна и преди приготвяне на храната. Заразяването може да настъпи и след консумация на заразена сурова или недопечена морска храна, замърсени плодове и зеленчуци, питейна вода или напитка с кубчета лед.След като веднъж сте се заразили с хепатит А, вие ставате заразоносител за период от седмица до повече от месец. Заразените трябва да спазват стриктна хигиена, защо­то други хора могат да се инфектират при контакт с тяхна кръв или изпражнения.Много хора се заразяват с хепатит А при пътуване в чужбина. За щастие възстановява­нето е бързо – повечето болни оздравяват след седмица без трайни последици за чер­ния дроб.

 

Хепатит В се предава по кръвен път и чрез други заразни телесни течности като семен­на течност. Можете да се заразите, като водите полов живот без предпазни средства, чрез инфектирани игли или при кръвопреливане. За разлика от хепатит А, вирусът на хепатит В може да доведе до хронична инфекция (при 10% от заболелите), която по­някога прогресира до чернодробна цироза или рак на черния дроб.

 

Хепатит С се предава по кръвен път – при кръвопреливане или чрез заразени игли. Ле­карите не са сигурни дали хепатит С се предава по полов път, но препоръчват използ­ването на предпазни средства (презервативи) за всеки случай. Вирусната инфекция може да протече по различен начин. Някои хора развиват остра форма на хепатит, но се възстановяват след няколко месеца без трайни увреждания на черния дроб. Над 60% от заразените обаче развиват хроничен хепатит, който може да доведе до наруша­ване на функцията на черния дроб или рак.

 

НЕВИРУСНИ ХЕПАТИТИ

Освен от вируси хепатитът може да се причини от злоупотреба с алкохол, определени лекарства, токсини (арсен и отровни гъби) и някои билки, използвани за лечение (че­рен оман), някои автоимунни заболявания.

Алкохолът води до токсично увреждане на черния дроб и след време се развива ци­роза, която е необратима. Лекарствата с лекарско предписание, които могат да нару­шат функцията на черния дроб, са антибактериалното средство котримоксазол (бисептол), лекарството за сърдечна аритмия амиодарон (кордарон), лекарството за ту­беркулоза изониазид и анаболните стероиди (в свръхдози). Консултирайте се с лекаря си, преди да преустановите приема на някое лекарство.

Друга причина за токсичен хепатит е болкоуспокояващото и температуропонижаващото лекарство без лекарско предписание парацетамол. Свръхдозата (над 20 таб­летки) или съчетанието му с алкохол може да доведе до свръхостър хепатит и смърт, ако не се лекува незабавно.

При симптоми на хепатит лекарят вероятно ще ви зададе въпроси за минали забо­лявания, ще извърши преглед чрез палпация на черния дроб и оглед на кожата за на­личието на жълтеница.

 

Най-мръсните неща, които ще докоснеш днес

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *