Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нова болест сред тийнейджърите – дисморфобия

Статистиката сочи, че все повече тийнейджъри страдат от т.нар. дисморфобия – обсебващ страх, че са грозни

дисморфофобия

Притесненията им обикновено се отнасят не за цялото им тяло, а са болезнено фиксирани върху определен въображаем дефект. Има иначе хубави момичета, които не могат да понасят краката или гърдите си. Привлекателни момчета всеки ден тренират до пълно изтощение, защото мразят недостатъчно мускулестите си ръце. Други ненавиждат носа, кожата, косата си, пише вестник „Всичко за семейството“.

Според известния, психоаналитик Жак Лакан автоагресията е нормален етап от човешкото развитие. Тя позволява на тийнейджъра да се опознае, да преодолее недостатъците си и така да изгради реална представа за собствения си образ. Надмине ли обаче определени граници, става опасна.

Трябва да бъдете нащрек, ако детето ви все по-дълго се застоява пред огледалото и се разглежда с неодобрение. Друг признак за дисморфобия е изпълнението на ритуали, чрез които тийнейджърът вярва, че ще успее да прикрие въображаемия си недостатък. Освен това момичето или момчето започва натрапчиво да се интересува от диети, лекарства и пластични операции, които биха решили проблема му. Готово е да прибегне дори до опасни методи. Характерно за страдат щите от болестта е, че отказват да се впускат в любовни връзки. Смятат, че са твърде грозни, за да бъдат харесани.

Ако не вземете навременни мерки, има сериозна опасност състоянието на детето ви да се влоши и то да започне да се изолира от света, защото е решило, че хората го отхвърлят заради въображаемата му грозота. Това води до все по-задълбочаваща се депресия. Някои тийнейджъри дори правят опит за самоубийство, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *