Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Повече белтъчини за болните от хипертиреоидизъм

За поддържане на оптимални енергийни нива и тегло всеки човек, страдащ от хипертиреоидизъм, трябва да приема средно между 15 и 20% повече калории от здравите хора.

Повече белтъчини за болните от хипертиреоидизъмЩом предписаните медикаменти започнат да действат, тази допълнителна нужда ще намалее. За да се предотврати загубата на мускулна маса вследствие повишения метаболизъм, се препоръчва прием на белтъчини и продукти с висока хранителна плътност.

Гоитрогените – вещества, които възпрепятстват усвояването на йода, могат да бъдат полезни при хипертиреоидизъм. Те се съдържат в суровите (при топлинна обработка се губят) растения от сем. Кръстоцветни, например зелето. Въпре­ки че изследванията по въпроса са оскъдни, според някои популярни схващания консумацията на половин сурова зелка всеки ден може да по­могне за справяне с този проблем.

Йодът е важен компонент на щитовидните хормони и затова се смя­та, че ограничаването на този минерал потиска синтеза им.

Някои експериментални изследвания сочат, че антиоксидантните витамини Е и С притежават свойства за справяне с пораженията от окисляването, които са свързани с хипертиреоидизма. Ускореният метаболизъм може да увеличи производството на вредни свободни радикали. Освен това храните с високо съдържание на полезния бета-каротин като морковите, тиквата и сладките картофи могат да окажат благотворен ефект при хората с повишена функция на щитовидната жлеза. Бета-каротинът се превръща във витамин А, за който се смята, че влияе върху оползотворяването на йода в организма.

Трупат се доказателства в ползва на това, че повишената функция на щитовидната жлеза може да наруши калциевия метаболизъм в костната система. Костите са непрекъснато променящи се тъкани и затова са в постоянен процес на премоделиране. Прекаленото количество щи­товидни хормони, изглежда, намалява костната маса, повишавайки по този на­чин риска отостеопороза. Хранителен режим, който е богат на калций, може да помогне за справяне с риска, тъй като този елемент увеличава костната плът­ност. Повишавайки усвояването на калция, витамин D на свой ред също под­силва костите.

Сред другите хранителни вещества, които са важни за здравината на костите, са витамин К (в зеленолистните зеленчуци), омега-3 мастни киселини (в тлъстата риба и ядките) и минерали като магнезий, манган и калий (в плодо­вете и зеленчуците). Освен че повишава костната плътност, витамин С е жиз­неноважен и за съединителната тъкан (колаген), която свързва костите. Учени­те са на мнение, че естрогеноподобните растителни съединения изофлавони (в соята) и лигнани (в лененото семе) повишават здравината на костите и предотвратяват предразположеността към фрактури.

Някои храносмилателни нарушения, най-вече диарията, често съпътстват по­вишената функция на щитовидната жлеза.

 

 

Избирайте внимателно белтъчините, с които се храните

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *