Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Телевизорът и бебето

Според най-новите научни изследвания, ако вашето бебе започне да прави повече поразии от допустимото, вина за това има телевизията.

Телевизорът и бебетоДетската възприемчивост е тотална, включително и от видяното на телевизионния екран. Разбира се, много от програмите могат да се окажат точно толкова градивни за децата, колкото и родителската загриженост.

По мнението на учените телевизията може да помогне на децата да се научат да говорят. Тя развива вродената им съобразителност, тъй като телевизорът е такава подкрепа при ученето на езика, каквито са и илюстрираните детски книжки.

В хода на наблюденията е установено, че вниманието на 2-годишни деца се задържа върху екрана 3 пъти по-дълго, отколкото на ненавършилите една година.

От 1 до 2 години децата разбират повече, отколкото могат да изразят с думи, смята психологът Даниел Андерсик. Да уловят смисъла на бързо сменящите се кадри за децата е все още трудно.

10 месеца след раждането – това е минималната възраст, когато децата като че ли започват да разбират това, което им показват по телевизора. Но да се определи тяхната умствена реакция е много трудно, тъй като те все още не умеят да говорят. В статия, публикувана в „Списание за детския език“, психологът М. Райе твърди, че децата след една година възприемат телевизора като говореща книжка с картинки. Още по-добре е, когато възрастните, с които детето стои пред синия екран, му разказват за това, което виждат. Заедно с усвояването на разговорната реч децата с помощта на телевизора могат да се научат и как да се държат.

Поставили група от 40 деца пред телевизора в момент, когато водещият показвал как да разглобят една играчка. След това поставили 20 от тях на маса и им дали същата играчка.  Тринадесет от тях съвсем точно повторили видяното.  На другите 20 деца дали играчката на следващия ден и 8 от тях също се справили успешно с разглобяването.  Този експеримент доказал, че даже такива малки дечица могат да запомнят информацията от пръв поглед и при възможност правилно да я използват.

„Съществуват ред теории, че децата не виждат аналогия между ТВ-изображението и неговия реален двойник в обкръжаващата действителност – казва психологът Е. Мелтсоф, провел описания експеримент. – Нашите изследвания доказват, че в края на краищата такава способност при децата съществува, тя се проявява още в ранна възраст, когато още не са произнесли първите си думи.“

Така че, за да чуете очакваната първа дума „мама“, а не изрази от рода на „Днес е хубав ден за българската демокрация“, „Лека нощ и обичайте се всички“ ….. внимателно подбирайте програмите.

 

 

В очакване на новороденото

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *