ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Полезни ли са хранителните добавки

Добавките към храната не я заместват. Обикновено здравословното хранене осигурява на организма всички необходими компоненти.

Човешкото тяло отделно трупа резерви от някои хранителни вещества. Телесните мазнини например съхраняват мастноразтворими витамини (А, D, Е и К). Калцият и другите минерали могат да се пренасочат от костите до тези места в тялото, където са необходими. Водноразстворимите витамини (B и С) не се складират в организма, затова трябва да се набавят ежедневно. Понякога е препоръчително приемането на хранителни добавки, защото те:

  • Осигуряват жизненоважни вещества по време на бремен­ност и след това. и Предотвратяват заболявания, свързани с недостига на хранителни вещества във всекидневното меню.
  • Ускоряват лечението на инфекциозни болести, които уве­личават потребността на организма от дадени хранителни вещества.
  • Подпомагат лечението на заболявания като артрит, при които организмът се нуждае от по-голяма доза определе­ни вещества.
  • Съдействат при профилактиката или лечението на сър­дечносъдовите заболявания и диабета.

На опаковките на продуктите са упоменати оптималните дозировки и процентното съдържание на препоръ­чителен прием на хранителни вещества (ППХВ) или при­мерни дневни дажби (ПДД) в една капсула или таб­летка. Често най-добрият избор е универсална хранителна добавка с комплекс от витамини и минерали. Някои са по- ефикасни от други, затова търсете следните комбинации:

  • Калций – с магнезий, цинк и витамин D.
  • Желязо – с витамин С и мед.
  • Магнезий – с калций, фосфор и витамин В6.
  • Селен – на основата на дрожди с витамин А, С и Е.
  • Цинк – цинков глюконат (при простуда и грип) с вита­мин А и мед.
  • Витамин А – като смесени каротиноиди (например бета-каротин).
  • Витамин В – като витамин В комплекс. т Витамин С – с флавоноиди (понякога наричани биофлавоноиди).
  • Витамин Е – със смес от токофероли.

Обикновено в здравия организъм линоловата и алфалиноленовата киселина, известни като незаменими мастни ки­селини, се преобразуват във важни хормони и простагландини, които регулират множество процеси в човешкото тяло. Някои хора имат проблеми с трансформирането на незаменимите мастни киселини и диетолозите им препо­ръчват хранителни добавки с масло от вечерна иглика, ле­нено семе или рибено масло.

Друга популярна група хранителни добавки включва различни видове аминокиселини (молекули, които влизат в състава на белтъчините). Те играят важна роля за строе­жа и възстановяването на тъканите в организма. Обикно­вено се получават от богати на протеини храни. Хората с беден на белтъчини хранителен режим (например пълните вегетарианци) имат нужда от широк спектър от аминоки­селини. Не се препоръчва приемът на хранителните добав­ки с редуциран набор от аминокиселини повече от някол­ко седмици без лекарски контрол. Аминокиселините не са подходящи за деца без предварителна консултация с лекар.

 

 

Съвети за повишаване на имунитета преди грипния сезон

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *