ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Висока температура – причини и лечение!

Често вдигаме температура, и ние, и децата ни, но понякога не й обръщаме достатъчно внимание и чакаме да мине от само себе си. Ето какво трябва да знаем обаче, за да се справим успешно с високата температура.

За повишена телесна температура се при­емат стойности над 37°С. Нормалната те­лесна температура не е постоянна величина, обикно­вено варира с няколко градуса под тази стойност. На стойно­стите на телесната температура влияят различни фактори като хранене, двигателна активност, къде се намираме – в помеще­ние или навън, от значение и е дали се приемат медикаменти, може да повлияе дори емоцио­налното състояние.

Температурата се повишава, когато организмът е подложен на инфекция. Нормалната те­лесна температура дава благо­приятни условия за оцеляване на повечето патогенни микро­организми. Повишаването на температурата е реакция на организма, който по естествен път унищожава болестотворните агенти или предотвратява растежа им. Показател за такъв процес може да бъде повишаването на температурата над 37,2- 37,5 градуса. Затова е прието като леко повишена да се смята температурата от 37,3 до 38,3 градуса, повишена – над 38,4 до 39,7 градуса, и висока – над 39,8 градуса.

Налага ли се медицинска помощ?

Обикновено при повишаване на телесната температура се наблюдават и други симптоми, които показват, че има заболя­ване. Най-често при повишена температура се описват симп­томи като болка от всякакъв характер – главоболие, болка в ухото, корема; треска, каш­лица, диария, обща физиче­ска отпадналост, гореща суха кожа, летаргичен вид, гадене, повръщане, обрив, подуване и отичане на тъкани. Когато повишената температура продължи повече от 48 часа или състоянието е придружено и от други признаци на забо­ляване, непременно идете на лекар. Независимо от това, че повишаването на температу­ра има предпазен характер за организма, то е опасно и при висока температура може бързо да доведе до фебрилен гърч – особено при децата. За­дължително е при изпадане в такова състояние, дори и за минути, да се потърси спешна медицинска помощ.

При кърмачетата и малките деца повишаването на темпе­ратура обикновено е бързо, което е сериозен повод за притеснение. Постоянен плач, затруднено дишане, неподви­жен врат, замаяно състояние са признаците, които изискват спешна намеса на лекар.

Веднага заведете болния на лекар или извикайте Бърза помощ при повишена темпера­тура при деца до 2-4-месечна възраст, синкав цвят на устни­те и ноктите, липса на адеква­тен отговор от по-възрастен болен, изпадане в летаргия, загуба на съзнанието, поява на халюцинации, силна водниста диария, диария с примеси на кръв, затруднено дишане, прекалено силно главоболие, скован врат, силно повръщане, пристъпи, висока температура над 39,8 градуса.

Какви могат да са причините за температурата?

Най-често тя се дължи на грип, бронхит, пневмония, апанди­сит, инфекции на уринарния тракт, бактериална инфекция на кожата, отит, гастроентерит и др. Никненето на зъби при бебетата и малките деца също е причина за вдигане на темпе­ратура. Високата температура може да се дължи и на животозастрашаващи състояния като абсцес, епиглотит, менингит, септичен шок, туберкулоза.

Тъй като причините за температурата са различни, е важно да се установи най- вероятната. Лекарят прави тази преценка според анам­незата, прегледа и резултатите от назначени изследвания. От значение е кога и след какво събитие се е появила температу­рата, колко дълго продължава, дали е постоянна или само в определени часове на деноно­щието, дали се повлиява от медикаментите без рецепта като парацетамол и др.

Трябва ли да се лекува и какви са рисковете?

Повишаването на температу­рата изисква внимание и нала­га подходяща терапия. Риск от усложнения съществува, когато не се предприеме лече­ние и високата температура не е контролирана или овладя­на. В такива случаи на висока температура е възможно да настъпи увреждане на мозъка, дехидратация на организма – при недостатъчен прием на течност или неконтролирано силно повръщане и диария, затова не бива да се допуска такова състояние и трябва бързо да се вземат мерки от специалист.

 

 

 

Вижте и още информация за температурата при децата и как да я преборите!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *