Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Температура? Нека я преборим!

Всеки родител се притеснява от повишената температура. Какво, как и защо трябва да направиш, за да се справиш бързо и лесно със създалата се ситуация.

Как да премериш температурата?

Ако си сложила термометъра под мишничката, то за дете до 6 месеца за нормална се счита температура до 37,3°С, а за над 6-месечното – до 37°С. Разбира се, всеки случай трябва да се разглежда индивидуално. Ако по прин­цип малкото е с 36,6 °С, но изведнъж градусите се показват на 37,3°С, то това ад нещо не е наред. Но ако винаги е с 37-37,3 °С и при това се чувства добре, нищо не го притеснява, то и ти не бива да се трево­жиш.

Трябва да имаш пред­вид, че когато мериш температура в устата или в ануса, то градуси­те малко се повишават. В устата с 0,3-0,5°С, в ануса – с на 0,5-1°С в сравнение с тази, измере­на под мишницата. Има значение и дали из­мерваш температурата в подходящия момент. Ако го правиш по време на или малко след хранене, след баня или разход­ка, или пък ако детето плаче – показате­лите може да са завишени.

Студените ръчички и крачета са признак за спазъм на пери­ферните съдове. Трябва задъл­жително да стоплиш крачетата на мъника, за да се нормализира кръвпотокът. Обуй му топли чорапки и се обади на педиатъра, той може да увеличи дозата на понижаващото температура­та лекарство, тъй като това способства за разширяването на кръвоносните съдове и подо­брява кръвообращението.

Причини

Най-честата причина за повишаване на температурата са инфекциозните заболявания. Но тъй като мъникът има все още несъвършена система на терморегулация, температурата може да се повиши и от прегряване – например, ако детето е облечено с повече дрешки от нужното ако е стояло по- продължително време в топла вана или е било изложено на слънце. До първата си годинка е възможно малкото да вди­гне температура при никнене на зъби, след ваксинация, при алергична реакция и т.н. А понякога повишената температу­ра е свързана с патология на нервната система.

Необходимо ли е да сваляш температурата на всяка цена?

Повишената температура е защитна реакция на организма срещу възпалителните процеси. Когато тя се покачва, у чо­век се изработва интерферон – белтък, който се произвежда от клетките и който се бори с вирусите. Колкото и да се при­тесняваш, не забравяй това – високата температура е необхо­дима, за да победи организмът инфекцията. Така че, не бива веднага да се втурваш със студения компрес и медикамента. Педиатрите препоръчват да изчакаш, докато достигне до 38,5 °С, преди да вземеш мерки за свалянето й.

Какво да предприемеш?

Задължително разсъблечи детето, за да не му е топло, завий го с тънко одеялце или пеленка. В стаята не бива да е прека­лено горещо и задушно. Периодично проветрявай помеще­нието, изнасяйки детето в друга стая.

Ако се наложи дай му лекарство за понижаване на темпера­турата и се обади на педиатъра, за да установи откъде идва проблемът.

Къпането не е противопоказно, напротив, престоят във вода сваля температурата, но водата трябва да е приятно хладка за малкото. Детето не бива да прави във ваната активни дви­жения.

Бабите съветват да сложиш на челцето му лист от зеле – също помага за свалянето на температурата. Не забравяй течностите, но не давай веднага много вода, за да не я повърне. Нека пие по лъжичка през интервал от вре­ме, а ти мокри често устните му с кърпа. Същото може да се каже и за храната. Ако детето не отказва да суче или яде, давай му, но не в големи количества.

При Гърчове: Те са типични за деца до три години. Мъникът неочаквано замира, изтяга се, престава да плаче, затваря очи и крайниците му започават да треперят. Бързо го съблечи, обтрий тялото му с мокра гъба, дай му лекарство и извикай лекар.

Сироп или свещички?

Ако мъникът повръща, разбира се, по-добрият ва­риант са свещичките, но ако стомахът му е раз­строен, те са излишни и е по-добре да му дадеш сироп.

Не забравяй, че по-често от 2-3 пъти на ден и  повече от 2-3 денонощия не е препоръчително да даваш понижаващо температурата лекарство. Защото при обичайно инфекциозно заболяване високата температура не трае повече от два дни, а на третия се появява така наречената субфебрилна температура – 37,0-37,5° С. Ако и след третия ден тя продължава да е висока – над 38,0° С, повикай отново лекар. Това е сигнал за възможна вторична инфекция, ус­ложнения или др. и детето се нуждае от специално лечение.

сп. „Моето дете”

 

 

12 симптома, които не са за пренебрегване

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *