ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

12 симптома, които не са за пренебрегване

Стане ли дума за здравето на детето, методът „изчакай-да-видиш” действа успешно само при някои проблеми. Не и в следните 12 случая, когато трябва да си много внимателна…

Когато станеш родител, осъз­наваш, че независимо дали ще се опитваш да овла­дееш хремата на детето, или да извадиш първото у млечно зъбче, предиз­викателството винаги е голямо. Прелист­ваш списания и книги, допитваш се до по-„опитни“ майки в желанието да се справиш и сама. Е, има случаи, в които е задължително да позвъниш на педиатъра. Коя температура се смята за наистина висока? Кои болки в корема сигнализи­рат, че положението е много сериозно, а не само леко неразположение? А когато се случи нещо наистина плашещо (да речем, детето внезапно пламне в обрив), трябва ли да се обадиш на педиатъра или директно да потеглите към спешното отделение? Важно е родителите да под­хождат предпазливо и да търсят лекарска помощ винаги когато нещо в здравето на детето им ги разтревожи. Особено при следните дванадесет симптома, изисква­щи медицинско внимание.

ТЕМПЕРАТУРА, ПО-ВИСОКА ОТ 38 ГРАДУСА ПРИ НОВОРО­ДЕНИ ДО 3 МЕСЕЦА; ПО-ВИСО­КА ОТ 38°С ЗА БЕБЕТА НА ВЪЗ­РАСТ 3-6 МЕСЕЦА ИЛИ ПО-ВИ­СОКА ОТ 39°С ПРИ ДЕЦА ОТ 6 ДО 24 МЕСЕЦА.

Педиатрите предупреждават, че кога­то температурата се повиши, цифрата върху дисплея на термометъра не е толкова важна, колкото поведението

на детето. Единственото изключение: бебетата на възраст под три месеца имат нужда от незабавна медицинска грижа, щом температурата им прес­кочи границата от 38 градуса. Защото причината за нея може да е бактери­ална инфекция (например на пикоч­ните пътища), която бързо може да се разпространи в организма. Често причината за повишената температу­ра е вирусна инфекция, но това тряб­ва да се прецени от детския лекар. За децата на възраст над две години понижаването на температурата не е желателно, ако тя е по- малка от 39 градуса, а детето не е дехидратирано и е контактно. Потърси педиатъра за насоки на лечение.

ТЕМПЕРАТУРА, КОЯТО НЕ СЕ ПОВЛИЯВА ОТ ЛЕЧЕНИЕТО ИЛИ ПРОДЪЛЖАВА ПОВЕЧЕ ОТ ПЕТ ДНИ.

Ако си дала на детето препарат за понижаване на температурата (съдър­жащ ибупрофен или парацетамол), а тя не се понижава в продължение на 4-6 часа, непременно се обади на пе­диатъра. Това е знак, че инфекцията може да е прекалено силна, за да се пребори сам организмът. Лекарят ще назначи изследвания, които ще устано­вят причинителя. Температурата, при­чинена от вирус (например грипен), обикновено изчезва до пет дни. Тази, която се задържа по-дълго (дори ако е не повече от 38 градуса), може да се дължи на инфекция като бактериална пневмония, която изисква антибиотично лечение.

ТЕМПЕРАТУРА, ПРИДРУЖЕНА ОТ СХВАЩАНЕ ВЪВ ВРАТА ИЛИ ГЛАВОБОЛИЕ ИЛИ ОБРИВ С МАЛКИ ЧЕРВЕНИ ТОЧИЦИ.

Обади се на педиатъра – това може да са симптоми на менингит и се налага незабавно лечение.

ОБРИВ С МНОЖЕСТВО МАЛКИ ЧЕРВЕНИ ТОЧИЦИ (КОЙТО НЕ ИЗЧЕЗВА ПРИ НАТИСК ВЪРХУ КОЖАТА) ИЛИ С ПРЕКОМЕРНО КРЪВОНАСЯДАНЕ. Пръстенообразният обрив с изсветляване в центъра може да е признак за лаймска болест – инфекция, предавана от кърлежи. Потърси лекарска помощ и ако забележиш точици с големина­та на карфица, прозиращи под кожата (може да е сигнал за сериозно заболя­ване). Всеки необясним обилен обрив може да е белег за проблеми с кръвта. Обривът на петна (често пъти леко изпъкнал) може да е знак за алергична реакция. Ако детето има проблеми с дишането или е отпуснато, незабавно трябва да се прегледа от лекар.

БЕНКА, КОЯТО Е НОВА ИЛИ СЕ Е ИЗМЕНИЛА.

Наблюдавай какво се случва с бенките на детето ти, особено онези, които има по рождение, защото те носят по-голям риск да се превърнат в злокачествени. Прави ежемесечен преглед на кожата по време на баня. Информирай педиа­търа, ако забележиш бенка с нередов­ни размери, с разранени краища или силно изпъкнала. Много от тези приз­наци могат да носят потенциал за рак на кожата.

БОЛКИ В КОРЕМА В ДОЛНАТА ДЯСНА ЧАСТ ИЛИ ВНЕЗАПНА И ПАРАЛИЗИРАЩА БОЛКА, КОЯ­ТО ИДВА И СИ ОТИВА.

Ако детето ти изпитва болка долу вдяс­но, помоли го да подскочи. Ако това е мъчително за него, може да е знак за апендицит. Макар че апендиксът се на­мира в долната дясна част на корема, болката от апендицит може да започне от областта на пъпа и да се придвижи надясно. При баналният стомашен вирус обикновено първо се повишава температурата, след това започва пов­ръщане, болки в корема и накрая – диария. При апендицита понякога се започва с диария, а след това корем­ни болки, повръщане, болка и пови­шена температура. Ако забележиш тези симптоми, потърси педиатъра. Апендицитът прогресира бързо и най- ефективно се лекува, когато се хване навреме.

Ако детето е на възраст под 4 години и има стомашни болки, които се удвояват в един момент, а след минута отслабват, това може да е знак за пре­плитане на червата, което е сериозно. Болката може да е придружена от пов­ръщане, треска, кръв в изпражненията или движение на червата. Ако откриеш и съмнителни белези в изпражненията, тръгвайте към спешното отделение.

ГЛАВОБОЛИЕ РАНО СУТРИНТА ИЛИ ПРЕЗ НОЩТА (СЪБУЖДА­ЩО ДЕТЕТО) ИЛИ КОЕТО Е ПРИ­ДРУЖЕНО ОТ ПОВРЪЩАНЕ. ТОВА МОЖЕ БИ Е ЗНАК ЗА МИГРЕНА. ЛЕКА­РЯТ ЩЕ ОПРЕДЕЛИ ПОДХОДЯЩОТО ЛЕЧЕНИЕ.

Мигрените при децата на се опасни и обикновено се предават наследствено. Въпреки това главоболието сутрин и през нощта може да е сигнал за нещо по-сериозно, затова непременно трябва да се консултира с лекар.

СУХА ЛИГАВИЦА НА УСТАТА И ИЗПРЪХНАЛИ УСТНИ, ПОВИ­ШЕНО УРИНИРАНЕ, ХЛЪТНАЛА ФОНТАНЕЛА (ПРИ БЕБЕТАТА), СУХА КОЖА ИЛИ ПРЕКОМЕРНО ПОВРЪЩАНЕ ИЛИ ДИАРИЯ.

Тези белези се асоциират с дехидратиране на организма и трябва бързо да се реагира, защото тежката дехидратация може да доведе до шок. Обади се на 112 или закарай детето в болница, ако се опасяваш, че малкото е силно дехидратирано. Опитай междувременно да му даваш достатъчно течности.

ОБЕЗЦВЕТЯВАНЕ ИЛИ СИН ЦВЯТ ОКОЛО УСТАТА, ЗАТРУД­НЕНО ДИШАНЕ ИЛИ ЗАДЪХВАНЕ, СУМТЕНЕ ИЛИ СВИРЕЩ ЗВУК ПРИ ДИШАНЕ.

Дихателните проблеми са най-тре­вожни, когато от гръдния кош и бели­те дробове се чуват хрипове (а не от носа). Затрудненото дишане често се свързва със задавяне, алергична реак­ция, астматичен пристъп (който може да настъпи и при бебета), пневмония, магарешка кашлица или круп. Неза­бавно потърси лекарска помощ или се обади на тел. 112. Ако видимо де­тето няма сериозен проблем, провери честотата му на дишане. Нормалната дихателна честота при покой за ново­родените е под 60 в мин., под 40 в мин. за деца под 1 година, под 30 за 1-3-годишните и за децата на 4-10 год. е 20- 25 в мин.

ПОДУТ ЕЗИК, УСТНИ ИЛИ ОЧИ, ОСОБЕНО АКО СА ПРИДРУЖЕНИ ОТ ПОВРЪЩАНЕ ИЛИ СЪРБЕЖ.

Това често са белези за сериозна алер­гична реакция (анафилаксия). Симп­томите могат да включват подпухва- не, дихателни проблеми и обриви и е нужно моментално внимание. Обади се на тел. 112. При по-слаби реакции се посъветвай с педиатъра за подходя­щия антихистамин, който ще потуши проблема.

ВНЕЗАПНИ НЕВРОЛОГИЧНИ ПРОМЕНИ В ДЕТЕТО НА ВЪЗ­РАСТ ПОД 6 МЕСЕЦА (НАПРИ­МЕР ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ, ПРИДРУЖЕНА С ПОВРЪЩАНЕ ИЛИ ТЕЛЕСНИ НАРАНЯВАНИЯ СЛЕД ПАДАНЕ).

Тези спешни симптоми трябва да се консултират с лекар. Незабавно тръг­нете към най-близката болница. Слу­чаите са по-слабо проблемни за деца на възраст над 6 месеца, които са пад­нали от височината на ръста си и не върху нещо остро или твърдо.

ПОРЕЗНА РАНА, КОЯТО Е ПРЕ­КАЛЕНО ДЪЛБОКА, И КЪРВЕНЕ­ТО НЕ СПИРА СЛЕД НЯКОЛКО МИНУТИ НАТИСК НА МЯСТОТО.

Тези симптоми налагат неотложна ме­дицинска грижа (и най-вероятно специ­ална превръзка и шевове). Позвънете на тел. 112 или директно идете в спеш­ното отделение. Потърсете веднага пе­диатъра и в случай на ухапване (от жи­вотно или друго дете) с дълбока рана.

сп. „Моето дете”

 

 

Проблеми с бъбреците при бебетата

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *