Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

След колко време се проявяват усложненията на Лаймската болест

Драга редакция, аз съм редовен читател на „Доктор“. Обръщам се към Вас с молба да отговорите на следните въпроси: Може ли лаймската болест да се прояви година и половина след ухапване от кърлеж? И има ли ефи­касно лечение за нея след проявите й? Интересувам се, защото мой близък, млад човек, преди няколко месеца получи едно изтръпванена краката и изпотяване по стъпа­лата и между пръстите. Прегледа го дерматолог, като му каза, че има гьбично заболяване. Лекува се повече от месец, но без резултат. Тогава го насочиха към невролог, който след изследване обяви, че страда от полиневропатия. От направените проби за лаймска бо­лест едната излезе положителна, другата отрицателна. Предписаха му някакъв препарат, но и той не помогна. Този млад човек си спомни, че е бил ухапан от кърлеж, който впоследствие е изваден от медицинско лице. Не е получавал нито треска, нито зачервяване на мястото. Моля да обясните повече за тази болест.

Никола Николов – с. Добринка, обл. Варненска

Г-н Николов, главният епидемиолог д-р Ангел Кун­чев ни отговори, че лайм­ската болест може да се прояви година и половина, дори и няколко години след ухапването от кърлежа. И, за съжаление, може да засег­не много органи и системи, в т.ч. и нервната. Т.е. напъл­но е възможно диагнозата полиневропатия, която са поставили на вашия близък, да е следствие и усложнение на лаймската болест. Симп­томите, които описвате, до голяма степен отгова­рят на втория стадий от болестта, който се развива месеци след инфектиране­то. Това са умора, проблеми с концентрацията и свето­въртеж. Типични са изпотя­ването и силно учестеният пулс, както и неврологични­те проблеми, за които вие говорите. Третият стадий са усложненията, което се е случило с вашия близък, те наистина се появяват години след заразяването. Най-вероятно лаймската болест, т.е. борелиозата, е придобила хроничен ха­рактер, след като е дала усложнения, в случая – на нервната система.

Полиневропатията е сериозно заболяване. По ни­какъв начин вашият близък не трябва да забавя лечени­ето. Освен с невролог, той трябва да се консултира и с други специалисти, на­пример инфекционист. По всичко личи, че се налага комплексно лечение, а при неговото състояние въобще не бива да се чака. Съвре­менната медицина предлага много и различни методики, болните винаги трябва да търсят второ, дори трето мнение. Някои специалисти- невролози вече прилагат и алтернативни методи, до­казали своята ефективност, например рефлексотерапия. Това ви го съобщаваме само за сведение, за да можете да се ориентирате и да не се отчайвате. На страниците на „Доктор“ можете да от­криете такива специалисти. И в никакъв случай да не се предприема самолечение, особено препоръчано от зна­хари, врачки и прочее.

Вие не позволявайте „да ви размотават“, докато изтече едномесечният срок на направлението. Затова говорим за второ мнение и прочее. Търсете си права­та, настоявайте за точен отговор относно лечение­то, интересувайте се от ефекта. Длъжни са да ви уведомяват за всичко, което ви интересува.

 

Влизаме в „сезона на кърлежите”

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *