Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето защо е важен за здравето витамин D

Има болести, които се обострят, когато този витамин отсъства от храната ни

Витамин D е задължително да се приема и чрез хранителни добавки, тъй като едва ли може да се достави само от храната. Ето кои заболявания могат да ни причинят неприятности, ако този полезен витамин не е в достатъчни количества. Предупреждаваме, че това съвсем не е пълният списък.

Хронични бъбречни заболявания

Пациенти с напреднали хронични бъбречни заболявания (особено такива, изискващи диализа) не са в състояние да направят активната форма на витамин D. Тези лица трябва да се вземат 1,25-дихидроксивитамин D3 в подкрепа на калциевия метаболизъм, който намалява риска от бъбречна костна болест и регулира на нивата на хормоните на паращитовидните.

Диабет

Проучване, проведено във Финландия и описано в Lancet.com, посочва следното: на 10 366 деца са по 2000 международни единици (IU) витамин D3 по време на първия им ден от живота. Децата са били наблюдавани в продължение на 31 години и всяко едно от тях, е имало с 80 процента по-нисък риск от диабет тип 1.

Астма

Витамин D може да намали тежестта на астматичните пристъпи. Изследвания, проведени в Япония показват, че астматичните пристъпи при деца в училищна възраст , които приемат по-високи дози от полезния витамин са значително по-ниски, отколкото при онези, които не приемат витамин D.

Парадонтоза

Онези, които страдат от това хронично заболяване на венците, което причинява подуване и кървене, трябва да помислят за повишаване нивата на витамин D, за да засилят производството на defensins и cathelicidin – съединения, които съдържат микробни качества и да намалят броя на бактериите в устата.

Сърдечно съдови заболявания

Сърдечната недостатъчност е свързана с недостиг на витамин D. Изследване, проведено в Харвардския университет посочва, че жените с ниски нива на витамин D имали 67% повишен риск от развитие на хипертония.

Шизофрения и депресия

И тези нарушения са свързани с недостиг на витамин D. В едно проучване, е установено, че поддържането на достатъчно витамин D сред бременните жени и по време на детството, е необходимо, за да достави на мозъка витамин D, който е неразделна част от развитието на мозъка и поддържа психическата функция в по-късен етап от живота.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *