ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Когато бебето се роди недоносено

Около 10% от бебетата у нас са преждевременно родени и се нуждаят от специални грижи и повишено внимание.

Всяко дете, което се е родило преди 35-ата гестационна седмица или е с телесна маса под 2500 г и дължина от 35 до 45 см, се при­ема за недоносено. За родените под 1800 г се полагат специални грижи в болницата, като се поставят в кувьоз, където е достатъчно топло за бебчето и могат да се следят всичките му жиз­нени функции. Обикновено бебето се изписва, когато теглото му е над 2100- 2200 г. Но дори отивайки си вкъщи, едно такова дете има нужда от редица специални грижи от родителите си и много по-стриктно и често наблюдение от педиатър, които да се увери, че малкото постепенно компенсира из­оставането както във физическите си показатели, така и в психомоторното си развитие. Ежемесечните очни прег­леди до 6-ия месец (тогава завършва изграждането на ретината) са задъл­жителни особено за децата, прекарали известно време в кувьоз. Всяко сво­евременно откриване на отклонение (каквото е възможно при едно недоно­сено бебе) гарантира по-успешно лече­ние и решаване на проблема.

Характерни черти на недоносеното бебе:

  • по-ниско тегло, ръст и обиколка на главата;
  • суха кожа с намалена еластич­ност и окосмяване по гърба, което постепенно изчезва;
  • неравномерно дишане, а в някои случаи и затруднено;
  • по-слабо изразен сукателен рефлекс и по-бърза умора при хра­нене;
  • по-силна и продължителна жъл­теница поради незрялост на черния дроб;
  • по-нисък имунитет;
  • незрялост и на храносмилателната система, което води до затруднения при обработването на храната;
  • изоставане в нервно-психическото развитие, което се преценява не по датата на раждане, а според термина.

В края на първата година детето би трябвало да се е изравнило с роде­ните на термин негови връстници. При контролните прегледи педиатърът отчита възрастта според термина и ако бебето е родено месец, по-рано, на три месеца е реално то да има достижения като двумесечно.

Грижи за недоносеното бебе у дома

Недоносените деца са изключително податливи на инфекции, затова достъпът в дома. ти на много хора, особено в сезона с  вирусни забо­лявания, е крайно нежелателен. Дори и таткото трябва да стои настрани или да носи маска, ако не се чувства добре, кашля или е хремав. Добрата хигиена също е задължителна, защото малкото все още няма нужната защита срещу бактериите от околния свят. Пери дрешките му на висока температура с деликатен препарат и ги глади задължително особено в първите три месеца. Стерилизирай шишетата и бибероните след всяко хранене. Къпането в началото може да бъде само с обливане, без търкане и прилагане всеки път на измиващи средства. Главичката може да миеш едва веднъж до два пъти в седмицата. Кожата мажи обилно със специално бебешко олио или зехтин минал на парна баня. Обърни внимание на сгъвките. Кожата на недоносеното бебе няма защитен липиден слой и затова е силно чувствителна. Омазняването и е много важно.

Поддържай по-висока температура в стаята на бебето – 23-24 градуса.

Кърми го по-често. Понякога тези бебета трудно се събуждат, но майката трябва да е настоятелна и да храни малкото дори по 9-10 пъти в денонощието.

Не пренебрегвай ваксините! Всички задължителни ваксини за доносени деца се правят и на недоносени, като се изчака във времето и се прави индивидуален план в зависимост от израстването и физическите показатели на бебето (например ваксината за туберколоза се прави, когато детето достигне 2 кг.).

 

 

Първи изпит за твоята рожба

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *