Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Целиакия – глутенова непоносимост

Целиакията е автоимунно заболяване, което уврежда тънките черва и пречи на усвояването на хранителни вещества.

Хората с това заболяване не могат да разграждат протеин, наречен глутен, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика. За тези хора, яденето на глутен може да доведе до широк спектър от симптоми в храносмилателната система или в други части на тялото, като например диария, болки в корема, раздразнителност и депресия. Заболяването се лекува чрез премахване на глутена от диетата.

Глутенът се намира основно в храните, но също така е в продукти, които използваме всеки ден, като печати и лепилото на пликовете, лекарствата и витамините.

Когато хора с целиакия ядат храни или използват продукти, съдържащи глутен, тяхната имунна система реагира чрез увреждане на тънките черва. Малките влакънца на лигавицата по тънките черва се повреждат или унищожават. Тези влакънца позволяват на хранителните вещества от храната да се абсорбират в кръвния поток. Без здрави влакънца, човек страда от недохранване, независимо от количеството храна която яде.

Какво причинява целиакия?

Изследователите все още се опитват да разберат точната причина за целиакията. В този момент, те вярват, че целиакия е вид автоимунно заболяване и че определени гени и фактори на околната среда играят роля в развитие на болестта.

Целиакията е генетично заболяване, което означава, че се предава в семейството. Понякога заболяването се задейства или се проявява за първи път след операция, бременност, раждане, вирусна инфекция или тежък емоционален стрес.

Какви са симптомите?

Целиакията влияе на отделните хора по различен начин. Симптомите могат да се проявят в храносмилателната система или в други части на тялото. Например, един човек може да има диария и коремна болка (или болки в стомаха), а друго лице може да бъде раздразнително или депресирано. Човек с целиакия може дори да няма симптоми. Тъй като има толкова много възможни симптоми, повечето хора не отговарят на профила на типичния пациент с целиакия.

Дори хората с болестта, които не проявяват никакви симптоми все още са изложени на риск от усложнения, включително:

  • недохранване
  • някои видове рак, включително лимфом и рак на тънките черва
  • спонтанен аборт или вродени дефекти
  • остеопороза или остеопения
  • забавяне на растежа.

 

 

 7 изненадващи причини да напълняваш

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *