Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 начина да разберете дали имате нужда от антибиотик

Лекарите често използват комбинация от опит и наука, когато вземат решение дали да изпишат антибиотик. Тук са пет неща, които повечето лекари вземат под внимание при вземането на това решение.

Лекарите имат няколко насоки, когато обмислят антибиотично лечение. Тежката вирусна инфекция трудно се разграничава от леката до умерена бактериална инфекция, на база само на симптомите. Така че лекарите често използват шестото си чувство в комбинация с своя опит и знания, когато взимат решението да изпишат антибиотик.

Температура

Ако имате температура, треска и втрисане може да имате бактериална инфекция, но тези симптоми също са възможни и при вирусно заболяване, като грип. Лекаря ще прецени вероятността да имате грип – има ли някой около вас с грип? Колко пациенти е видял с грип този ден? – срещу възможността от бактериална инфекция.

Ако имате висока температура и но пък има активен грип около вас, най-вероятно ще напуснете кабинета на лекаря без антибиотик. Следващата година, може да си сложите противогрипна ваксина.

Колко дълго сте болни

Вирусните инфекции, които се задържат наоколо за известно време понякога може да се превърнат в по-голям проблем, като инфекция на синусите и бактериите да се присъединят към партито. Така че, ако вашите симптоми са продължили повече от седмица, вероятността за получаване на антибиотик върви нагоре.

Въпреки това, в повечето случай продължителните симптоми се дължат на вирус, а не на  бактерии, така че и това не е най-добрият начин да се определи нуждата ви от антибиотици.

Цветът на вашия секрет от носа

Носните секрети са воднисти и прозрачни по време на вирусна инфекция, а зеленикаво жълтите секрети може да са признак на бактерии. Като цяло, цветът на секрета се счита за ненадежден показател за нуждата от антибиотик, тъй като все пак най-зеленикави изхвърляния са вирусни.

Възпалено гърло

Въпреки че гърлото ви е червено и изглежда ужасно за вас, вашият лекар може също така да погледне за бели петна, които могат са признак на бактерии, преди да ви изпише антибиотик.

Повечето простудни заболявания започват с болки в гърлото, но само болки в гърлото без други симптоми на настинка (като хрема) е знак за стрептококови бактерии в гърлото, за което се изисква антибиотици.

Тестване

Лабораторните тестове са единствени сигурен начин да се определи дали наистина се нуждаете от антибиотик.

Лекарят взима проба от някой секрет (без значение дали от кашлица или от носа) или напоява тампон от гърлото. Като цяло тестването на бактериите в лабораторни условия може да отнеме ден или два. Лекарите често се отказват от разходите и времето за лабораторни тестове, ако мислят, че могат да направят решение въз основа на посочените по-горе симптоми.

 

 

Антибиотиците – правилната употреба

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *