ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Зърнените култури са лековити

Зърнените култури са с високо съдържание на белтъчини и притежават редица лековити свойства. Зърнените култури амарант, елда, теф и киноа са богати на влакнини, витамини от група­та В и фитохимикали.

Полезни вещества

Витамин Е – Действа съвместно с други антиоксиданти в зърнените култури и вероятно по този начин предотвратява рак, катаракта, сър­дечносъдови заболявания и макуларна дегенерация. Киноата е бога­та на витамин Е.

Инхибитори на протеазата – Те възпрепятстват развитието на ракови клетки.

Лигнани – Тези фитоестрогени понижават нивата на „лошия“ (LDL) холестерол и ограничават риска от рак на гърдата, дебелото черво, яйчниците и простатата.

Лизин – Киноата е ценен източник на тази незаменима аминокисели­на (0,7 г в половин чаена чаша), която предотвратява или лекува херпеси.

Магнезий – Амарантът и киноата са богати на полезния за здравето магнезий, който предотвратява алергии, астма, камъни в бъбреците и помага при пред менструален синдром (ПМС). (Една порция киноа или амарант осигурява около 40% от препоръчителния дневен прием.)

Растителни стероли – Понижават нивата на холестерола.

Рутин – Съдържащ се най-вече в елдата, той може да сведе до минимум риска от рак, тъй като обезврежда причиняващите рак вещества и пречи на раковите агенти да превземат организма. Рутинът е обект на изследвания и заради евен­туалните му свойства за понижаване на кръвното налягане, укрепване на кръ­воносните съдове и редуциране нивата на „лошия“ холестерол.

Сложни въглехидрати – Въглехидратите амилопектин и амилоза, съдър­жащи се в елдата, контролират нивата на кръвната захар.

Сапонини – Киноата е особено ценен източник на тези съединения, за които се предполага, че предотвратяват рак и сърдечносъдови заболявания.

Фитиева киселина – Тя е фитохимикал и предпазва клетките на червата от увреждания вследствие на свободните радикали.

За максимална полза

За да съхраните хранителните вещества, не гответе зърнените култури в прека­лено много вода и ги варете само толкова, колкото е нужно, за да омекнат. Преваряването води до загуба на част от фитохимикалите.

Порция здраве

Изследванията сочат, че белтъците в елдата имат свойството да понижават холестерола.

Кулинарни идеи

  • Прибавете брашно от теф към тесто­то за палачинки и сладки в съотношение 2 към 1 в полза на пшеничното брашно.
  • Сварете елда, киноа или амарант и направете салата с бяло саламурено си­рене, зелени чушки, домати и крастави­ци. Подправете с лимонова заливка.
  • Смелете амарант и го добавете към тестото за мъфини в съотношение 3 към 1 в полза на пшеничното брашно.
  • Направете пилаф с киноа, лук, суше­ни череши и печени орехи. Поднесете като гарнитура вместо ориз.
  • Добавете цели зърна елда или киноа в тестото за кекс.

 

 

Кое хранене е здравословно?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *