Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Зелето – универсално лекарство

Зелевите растения са царете сред храните, тъй като са богати на хранителни вещества и полезни съединения. Предпазват от ракови и сърдечносъдови заболявания.

Полезни вещества

Антоциани – Тези антиоксидантни багрила, съдържащи се в черве­ното зеле, предпазват клетките от свободните радикали.

Бета-каротин – Китайското зеле е изключително богато на този ва­жен антиоксидант и съдържа повече бета-каротин от всеки друг вид (една чаена чаша варено китайско зеле има 2,6 мг, докато в бялото или червеното зеле има по-малко от 0,1 мг). Бета-каротинът пони­жава риска от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Витамин С – Брюкселското зеле осигурява четири пъти повече вита­мин С в сравнение с другите членове на това семейство (в една чаена чаша се.съдържат 97 мг витамин С срещу едва 23 мг от другите видо­ве зеле). Витамин С повишава имунитета и предпазва от инфекции и вируси.

Гоитрогени – Суровото зеле съдържа тези съединения, които могат да забавят функцията на щитовидната жлеза. Ако имате проблеми с този орган и консумирате много сурово зеле, се консултирайте с лич­ния си лекар.

Дитиолтиони – Тези съединения неутрализират различни канцеро­генни вещества, тъй като увеличават запасите на организма от глутатион, който притежава антиоксидантни свойства.

Изотиоцианати – Те стимулират ензимите, противодействащи на хормоните, които допринасят за рака на гърдата и на простатата.

Индоли – За тях се смята, че обезвреждат естрогена, стимулиращ растежа на туморите. Индолите предпазват от рак на гърдата и на простатата. Зимното зеле е особено ценен източник на индоли.

Неразтворими влакнини – Помагат при запек.

Сулфорафан – Този изотиоцианат подпомага производството на антиоксиданта глутатион.

Фолат – Смята се, че този важен витамин от групата В понижава за­болеваемостта от рак, появата на вродени дефекти у зародиша и на­малява риска от сърдечносъдови заболявания.

За максимална полза

За да си набавите витамин С, консумирайте зелето сурово. Ако обаче го готвите, е добре да го приготвяте на пара, в микровълнова фурна или заду­шено с малко мазнина, за да запазите в максимална депен останалите храни­телни вещества.

Кулинарни идеи

  • Използвайте зелевите листа като об­вивка, когато приготвяте нещо на пара (след това можете да ги изядете). Поръ­сете няколко едри рибни филета с бил­ки (кервел, естрагон или копър), завий­те ги в зелеви листа и ги пригответе на пара от бульон с подправки (за бульона използвайте още от същите подправки).
  • Нарежете на ситно брюкселско зеле и го задушете в мазнина с малко чесън, ситно нарязани ядки и галета. Можете да използвате полученото като сос за спагети.
  • Пригответе на пара листа от обикно­вено или китайско зеле, след което увийте с тях резенчета моркови или чушки. Поднесете заедно с лютив сос за топене.
  • В малко мазнина запържете зеле и лук, прибавете намачкани варени кар­тофи и използвайте като плънка за пиле или пуйка.
  • Можете да си приготвите картофени палачинки, като към картофите добави­те настъргано зеле и ябълки.
  • Направете гарнитура от нарязано брюкселско зеле, моркови, червени чушки и круши. Подправете с лека заливка.

 

 

 

 7 храни, които се борят с мазнините

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *