ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Уникалните качества на горските плодове

Горските плодове са изключително богати на здравословни съединения, в това число фолат, влакнини и фитохимикали, които подобряват паметта и намаляват риска от сърдечносъ­дови и ракови заболявания.

Полезни вещества

Антоциани – Тези естествени растителни багрила в горските плодо­ве действат като силни антиоксиданти, неутрализирайки молекулите на свободните радикали.

Витамин С – Наред с всички останали функции, които изпълнява, този важен витамин укрепва имунната система и предпазва съедини­телната тъкан. Ценни източници на витамин С са ягодите и червените боровинки.

Благова киселина – Смята се, че тя ефективно противодейства на канцерогените. Оказва се, че къпините, малините и ягодите са особе­но богати на това съединение.

Кверцетин – За този флавоноид се смята, че играе няколко същест­вени роли, които включват способността му да предпазва от сърдеч­носъдови заболявания, рак и евентуално катаракта. Наред с това той облекчава симптомите при алергии и астма.

Кемпферол – Учените смятат, че този флавоноид, съдържащ се в горските плодове, обезврежда токсините. Освен това кемпферолът понижава „лошия“ (LDL) холестерол.

Танини – Познати още като проантоцианидини, танините в червени­те боровинки възпрепятстват закрепването на бактериите по стените на пикочните пътища. В момента се проучва точният механизъм, по който става това. Богати на танини са и къпините.

За максимална полза

Топлинната обработка не унищожава елаговата киселина в горски­те плодове. Въпреки това тя води до загубата на част от фолата и ви­тамин С.

Порция здраве

Според някои изследвания къпините предотвратяват и ком­пенсират възрастовосвързаните нарушения на паметта. Въ­преки че все още не е уточнено какво точно се съдържа в къ­пините, учените предполагат, че антиоксидантните свойства на този плод предпазват мозъчните клетки от уврежданията, причинявани от свободните радикали.

Кулинарни идеи

  • Правете като италианците и доба­вяйте ягоди към пикантни ястия с ориз, например пилаф или ризото. Нарежете плодовете на ситно и ги прибавете не­посредствено преди да поднесете гото­вото блюдо.
  • Направете си сами конфитюр от чер­вени боровинки.
  • Добавете горски плодове към зелена салата или направете салата изцяло от горски плодове и овкусете с лимонова заливка.
  • Към супи и задушени ястия можете да добавите и пресни или замразени чер­вени боровинки.
  • Пригответе си сладка „пица“ за де­серт: намажете една тортила с подсла­дено сирене рикота, поръсете с горски плодове и запечете 10 минути във фур­на, загрята до 200 °С.
  • Използвайте горски плодове като ос­нова за пикантна салца, чътни или други подобни сосове.

 

 

Топ храни богати на антиоксиданти

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *