Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За по-добро здраве хапвайте грах

Пресният сладък грах е ценен източник на растителни белтъци и желязо, несвързано с хема, което прави този зе­ленчук отлична храна за вегетарианците. Грахът пони­жава риска от някои видове рак, депресия, висок холестерол и макуларна дегенерация.

Полезни вещества

Витамин В6 – Предварителните изследвания сочат, че той повишава нивата на серотонина и предотвратява депресия.

Витамин С – Като антиоксидант витамин C предпазва от катаракта, тъй като неутрализира свободните радикали.

Инхибитори на протеазата – Тези съединения забавят скоростта на делене на раковите клетки.

Лизин – Незаменима аминокиселина, важна за синтеза на белтъчи- ! ни, която участва в производството на колаген и благоприятства въз­становяването на тъканите. Счита се, че помага при херпеси.

Лутеин – Този каротиноид предпазва от рак на дебелото черво, както и от някои очни заболявания като макуларна дегенерация и катаракта. Сапонини Смята се, че сапонините редуцират нивата на „лошия“ (LDL) холестерол, като се свързват с него в храносмилателния тракт и го изхвърлят от организма.

Триптофан – Макар и да присъства в ограничени количества в гра­ха, тази аминокиселина поддържа нивата на серотонин, който отго­варя за настроението.

Фолат Този витамин е от важно значение през всички етапи от живота на човека и се свързва с предотвратяването на някои вродени дефекти, рак, сърдечносъдови заболявания, а вероятно и депресия.

Хлорофил – Въпреки че конкретните ползи от хлорофила не са напълно уста­новени, някои изследвания сочат, че той предпазва ДНК на клетките от увреж­дане вследствие на определени химикали.

За максимална полза

Ще съхраните чувствителния към високата температура витамин С и водораз­творимите витамини от групата В (фолат и витамин Вб), ако приготвяте граха на пара или в микровълнова фурна, като при това времето за топлинна обоа- ботка следва да е кратко.

Кулинарни идеи

  • Пригответе грах на пара, смесете го с извара и използвайте като плънка за печени картофи.
  • Можете да подходите малко по-ори- гинално към класическото гуакамоле, като към авокадото и другите обичайни за това ястие подправки добавите пюре от варен грах.
  • Сварете грах в малко вода с мащерка и зелен лук. След това пасирайте заедно с бульона, добавете прясно мляко и поднесете като супа.
  • Купете грах, чиито шушулки са годни за консумация, и го използвайте като лека закуска.
  • Смесете варен грах, нарязан кориандър, кашкавал и накълцани люти чушки и използвайте като плънка за палачинки.

 

 

 

Капанът на „полезните” храни

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *