Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Овладейте гнева, предотвратете конфликта!

Конфликтогени са думи, действия или бездействия, с които може да предизвикат конфликт

Буквалният превод на думата е „раждащи конфликти“.

Обикновено сме чувствителни към думите на другите и не толкова към своите собствени. Искаме да защитим себе си и своето достойнство, но не се замисляме за чуждото, когато сме по-язвителни.

Конфликтогените са опасни, защото имат способността лесно да ескалират. Което означава, че на конфликтоген по наш адрес ние се опитваме да отговорим с още по-силен, често с най-мощния от всички възможни. Хубаво е да знаем на какво се дължат, така по-лесно ще ги избягваме както по наш адрес, така и от наша страна към други хора.

Психолозите разделят конфликтогените на няколко типа симптоми

Стремеж към превъзходство

Той се проявява по много и различни начини:

Директни прояви на превъзходство са заплахите, забележките, отрицателните оценки, критиката, обвинението, насмешката, сарказмът.

Снизходително отношение, което е проява на превъзходство, но с оттенък на доброжелателност: „не се обиждайте“, „успокойте се“, „как може да не знаете това“, „нима не разбирате“, „умен човек сте, а постъпвате като…“

Самохвалство или възторжен разказ за лични успехи (истински или измислени), при което ти идва да поставиш на място самохвалкото.

Категоричност, безапелационност, досадна увереност в собствената правота, самоувереност и опит за подчинение на събеседника. Тук се отнасят всички изказвания с категоричен тон. По-безопасно е да се употребяват фрази като: „аз мисля“, „струва ми се“, „впечатлението ми е, че…“

Натрапване на съвети. Има правило: давай съвет само ако ти го поискат. Съветващият по принцип заема позиция на превъзходство.

Задяване с хора, които не могат да дадат достоен отпор. Любителите на насмешките не знаят, че в древността са осъждали хората със зли езици.

Прекъсване на събеседника, повишаване на тон или поправяне на другите, за да демонстрираш, че твоите думи са по-интересни от техните, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *