Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Храни, които помагат за възстановяването при навяхвания и разтежения

Несъмнено храната, която консумирате, не може да ви предпази от подобни травми, но хранителният режим влияе върху цялостното здравословно състоя­ние и телесното тегло.

Поддържането на здравословно тегло е от ключово зна­чение, тъй като излишните килограми подлагат ставите на напрежение и увели­чават риска от травми на мускулите и сухожилията.

За оптимално представяне по време на спортни занимания мускулите се нужда­ят от гликоген (извлича се от глюкозата). За да осигурите достатъчно гориво за мускулите, следва да консумирате храни, богати на сложни въгле­хидрати. Такива храни са боба, картофите, ориза и пълнозърнестите храни. Метаболизмът на глюкозата от тях е бавен, поради което тя осигурява енергия за по-продължително физическо натоварване.

Белтъчините са необходими за доброто състояние на мускулите и ставите. Източниците на белтъчини, които при това са и с ниско съ­държание на мазнини, каквито са например соята, соевите продукти и някои житни култури като амарант и киноа, са отлична растителна алтернатива на протеините от месото.

Витамин С е полезен за поддържане на силни и здрави сухожилия. Освен това той помага за възстановяването на тъканите.

Омега-3 мастните киселини ускоряват оздравителния процес на навехнатите сухожилия. Те имат и противовъзпалително действие, което може да облекчи усещането за дискомфорт вследствие отока на ставите.

Въпреки че има малко научни данни, съществуват недоказани твър­дения, че бромелаинът също намалява отоците. Той е противовъз­палителен ензим, съдържащ се в ананаса (в плода има и витамин С, който е важен за колагена).

Кастите, сухожилията и ставите се нуждаят и от някои минерали. Магнезият, калцият и фосфорът участват в структурата на костите. Манганът е необходим за формиране на хрущялите и съединител­ната тъкан, а цинкът подпомага възстановяването и развитието на тъканите.

„Слънчевият витамин“ – витамин D, регулира нивата на калция и фосфора в кръвта и играе незаменима роля за поддържане на доб­рото състояние на хрущялите и костите. Организмът се нуждае от ви­тамин D, за да може правилно да усвоява калция, приеман чрез хра­ната. Витамин D се съдържа в обогатеното прясно мляко и сьомгата (която е ценен източник и на омега-3 мастни киселини).

 

 

Стречинг: фокусирай се върху гъвкавостта!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *