Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Едиповият комплекс се отключва след 3 години

Общуването с децата трябва да бъде много премерено

Когато говорим за комплекси, повечето от тях действително се формират по време на детството. Тогава е най-вероятно да се отключи и т.н. Едипов комплекс. Момченцето не иска реално да убие баща си, за да бъде с майка си. Поражда се чувство на ревност и желание този трети човек -бащата, да го няма, за да може майката да остане само за него. В този период детето трябва да възприеме присъствието на третия. Да бъде наясно, че майка му не е част от него, че не е негова и че не може да я притежава по начина, по който бащата я има. Същото се отнася и за момичето в отношението с бащата. В тази възраст момиченцата ясно заявяват: „Като порасна, ще се оженя за татко“. И е нужно да им обясните спокойно, че мама е омъжена за татко, и то, като порасне, ще се омъжи за друг мъж. Не бива да се отговаря агресивно, за да не развие малкото чувство на вина и тревожност. Тези въпроси, както и: „Аз момиче или момче съм?“ и „Какво имат момчетата, което аз нямам като момиче?“, са съвсем естествени.

Бащата може да прегръща майката пред детето

Това не е нещо лошо, дори напротив. Още едно доказателство е, че те са заедно. Не е добре обаче, ако майката спи в едно легло с детето, а таткото – отделно. Това означава, че майката несъзнателно подкрепя тези едипови фантазии на детето и то си мисли: „След като мама спи с мен, а не с баща ми, значи е моя.“ Важно е родителите да спят отделно от малкото и то да има своя стая. „Добре е да има ясни граници, че през деня си играем, но след 21 или 22 часа майката отива при таткото, защото е негова жена“, казва психоложката. Дори майката да е самотен родител е важно да мисли за някой мъж, да ходи на работа или да има някакво хоби, за да може детето да усеща, че тя не е само негова и постепенно да се отделя от нея психологически. А както знаем, има хора, които и над 30-годишна възраст още не са постигнали отделяне от родителите си, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *