Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вече има модерни методи за лечение на перде на окото

При 80% от случаите потъмняването на естествената леща на окото е възрастово обусловен процес

За него няма профилактика и причините за потъмняването не са от преумора. При малка група хора катаракта може да се появи и в резултат на инфрачервено лъчение, при травма по време на спорт, след някакво възпаление или при диабетици. Има и случаи на вродено перде – когато жената изкара някакво вътреутробно заболяване по време на бременността, това може да засегне плода и детето да се роди с перде.

Катарактата може да доведе до пълно затваряне на зеницата. Доцент доктор Андрей Андреев, председател на Съюза на очните лекари в България, обаче е категоричен, че това е слепота, при която зрението може да се възвърне на 100%.

Симптоми

Замъгляват се предметите и не се виждат контурите, появяват се и проблеми със зрението вечер. Обикновено пердето се развива по-бързо на едното око, а в другото не толкова и човек не усеща, защото винаги гледа с двете очи. Ако по някакъв повод затвори едното око, едва тогава разбира, че другото е ослепяло.

Операцията трае 5 минути

„Преди години задачата ни бе да отстраним пердето и след това чакахме да разберем дали пациентът ще вижда, разказва доц. Андреев пред списание „За жената“. Сега с напредването на медицината в тази област целта ни вече е да подобрим качеството на зрението, защото е сигурно, че пациентът ще вижда. Операцията се извършва през малко отворче – около 2 мм. През него се разбива пердето с ултразвукова енергия. Изсмуква се естествената леща на окото и през същото отворче, на същото място се слага новата леща. Същинската операция трае около 5 минути, а престоят в болницата около час и половина. Няма превръзки, нищо не се шие и още на следващия ден оперираният може да отиде на работа. Единственото, за което трябва да внимава, е да не си удари окото. Едно от най-големите чудеса на тази операция е, че се прави почти без упойка. Слагаме капкова анестезия. Така че хората не бива да се страхуват, че ще има убождане. Преди операцията се правят изследвания на пациента, така че да изчислим диоптъра на лещата. Ако едното око е било по-далекогледо, ще изберем повече диоптри и така ще възстановим зрението.“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *