Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво да ядем при диария?

Какво се яде при диария?

Ако имате диария, сред най-съществените неща е да компенсирате изгубеното количество течности, като пиете много вода.

диарияВъпреки че може и да не чувствате глад, опитвайте да консумирате малки коли­чества храна през целия ден. Ако диарията е остра и самата мисъл да хапнете нещо е мъчителна, поне изсмучете няколко парченца лед и приемете малко течности под формата на бульон или газирана во­да, примесена с малко захар и сол.

Леките храни, богати на сложни въглехидрати (картофено пюре, сухари или ориз), най-малко дразнят храносмилателната система. В това състояние е важ­но да избирате бял ориз, а картофите да са обелени, тъй като слоят с трици в кафявия ориз и обелката на картофите съдържат неразтворими влакнини, кои­то могат да влошат проблема.

Продуктите, съдържащи пектин (спада към групата на разтворимите влакни­ни), например ябълково пюре и банани, са много полезни за втвърдяване на изпражненията. Освен това удължават времето, за което храната преминава в дебелото черво. Бананите са богат източник на калий, който често се губи при прекомерно отделяне на течности.

Ако приемате антибиотици, храните, съдържащи пробиотици могат да ком­пенсират изгубените полезни бактерии в дебелото черво, които лекарството унищожава. Пробиотиците в киселото мляко с „активни“ или „живи култури“ възстановяват нормалния бактериален баланс в червата.

Не препоръчваме

По време на диария избягвайте храни, съдържащи кофеин. Той може да изостри симптомите, тъй като стимулира дейността на де­белото черво. Сред другите про­дукти, които влошават състояние­то, са сушените сини сливи, плодовете и плодовите сокове, тлъстите храни, пикантните ястия и алкохолът.

Избягвайте храните с високо съ­държание на неразтворими влак­нини (баластни вещества), тъй ка­то те няма да абсорбират остатъчното голямо количество вода в чревния тракт. Вместо това ще влошат диарията, стимулирай­ки дейността на дебелото черво.

 

 

 

Проблемите със стомаха влияят на настроението на жените

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *