ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Митове и факти за секса на средна възраст

За секса след средната възраст често се твърдят неверни или неоснователни неща. Предлагаме ви няколко от най-популярните митове и истината, която стои зад тях.

 

МИТ: След определена възраст хората престават да се интересуват от секс. ИСТИНАТА: За сексуалността няма възрастови граници, но за хората над 50 години сексуалната удовлетвореност е тясно свързана със силата на връзката с партньора им, и то в много по-голяма степен, отколкото при по-младите двойки. Според проучване, проведено в САЩ сред хора над 60 години, които водят редовен сексуален живот, 74% от мъжете и 70% от жените смятат, че изпитват по-го­лямо удоволствие от секса сега, отколкото когато са били на 40 години.

МИТ: С напредването на възрастта мъжете все по-трудно получават ерекция.

ИСТИНАТА: Остаряването само по себе си не е причина за проблемите с ерекцията. Все пак по-ниските нива на половите хормони са предпоставка за ня­кои промени. Мъжът в по-напреднала възраст вероятно ще има нужда от по­вече физическо стимулиране, за да се възбуди. Освен това половият член в състояние на ерекция едва ли ще бъде така твърд, както на младини, но това по никакъв начин не намалява удоволствието от секса. Докато един 25-годйшен мъж може да получи повторно ерекция само след 15 минути, на един 50-годишен мъж вероятно ще са му необходими няколко часа.

МИТ: Емоционалните и психологическите фактори са причина за загубата на интерес към секса при жените над средна възраст.

ИСТИНАТА: Физиологичните фактори оказват много по-голямо влияние. Хормонални­те промени по време на менопаузата определят желанието на жената за секс. Ниските нива на естрогена могат да доведат до вагинална сухота, която е причина за неприятно усещане по време на полов акт. При някои жени ниското ниво на тестостерона може да доведе до липса на енергия и понижено либидо. Съществуват и жени, при които жела­нието за секс след менопаузата се увеличава отчасти поради промененото съотноше­ние между тестостерона, от една страна, и естрогена и прогестерона, от друга.

МИТ: Жената загубва способността си да получава оргазъм с напредването на въз­растта.

ИСТИНАТА: След менопаузата сексуалният живот на много жени се подобрява, което намира израз в по-чести и по-силни оргазми.

МИТ: Мастурбацията намалява сексуалното влечение към партньора.

ИСТИНАТА: Мастурбирането може да повиши сексуалната наслада с или без парт­ньор. При жените то подпомага запазването на нормални хормонални нива за под­държане на влажността и еластичността на влагалищните стени. При мъжете има ро­ля в поддържането на ерекцията.

МИТ: Неспособността на мъжа да получи ерекция най-често е резултат от емоциона­лен проблем.

ИСТИНАТА: Всъщност причините са чисто физиологични: проблеми с кръвообраще­нието, простатата и странични ефекти от приемани медикаменти. На тях се дължат 85% от смущенията в ерекцията. При по-възрастните двойки нередовният секс може да е свързан със заболяване или инвалидизация.

 

Правете любов бавно и многократно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *