Не избелвайте зъбите със сода бикарбонат

Може да практикувате този алтернативен метод за избелване на зъбите не повече от 1 път в месеца

Поддържането на добро здравословно и естетическо състояние на зъбите е истинско изкуство, което започва да се усвоява още в детството – убедена е стоматоложката д-р Марина Нешева.

Профилактичният преглед е абсолютно задължителен на всеки 6 месеца. Хигиената трябва да се превърне в закон от ранна възраст – зъбите се мият след всяко хранене в продължение на 2-3 минути. Много е важен изборът на подходяща паста. Т.нар. хигиенна служи за общо почистване, лечебно-профилактичната е подходяща при болести на зъбите и пародонит, лечебната има терапевтично действие, което подпомага, но не може да замени намесата на стоматолога.

Д-р Нешева препоръчва широко практикуваното напоследък избелване само на хора със здрави зъби. Противопоказано е при тънък (изтрит) емайл и чувствителни зъби, които реагират на гореща, студена или сладка храна. Прави се на три етапа. Най-напред се почиства зъбният камък. Следва отстраняване на зъбната плака с помощта на стоматологичен апарат и сода. При последната процедура се използват пероксиди.

Не препоръчвам ползването на сода бикарбонат в домашни условия – казва стоматоложката. – Ако някой вече го е направил, да не повтаря. При чувствителни зъби е нежелателно и редовното ползване на избелващи пасти или гелове с микрогранули – може да се употребяват веднъж в седмицата или най-много два, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *