БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Как ни помагат билките – част 2

Всичко за билките, за какво са полезни и кога да ги използваме за готвене.

част 1

МЕНТА

Прясната или сушена мента придава свеж вкус на всяко ястие.

Полезни вещества: По традиция ментата се използва за облекча­ване на болки в стомаха, лош дъх и зачервено гърло. Мощните фитохимикали, които се съ­държат в растенията от семейството на мента­та – карвон, лимонен, ментол и перилил алко­хол – могат да възпрепятстват развитието на тумори.

Кулинарни идеи: Използвайте мента в чайове и други напитки; сосове с кисело мляко или извара; задушени зеленчуци; винегрети; сосове за спагети; варе­ни плодове. Подхожда на агнешко, говеждо и пилешко месо.

МАЩЕРКА

Пресните или сушени листа от мащерка са по­пулярни в средиземноморската кухня.

Полезни вещества: Терпеновите съединения – цинеол, лимонен и пинен – потискат растежа на тумора и повиша­ват синтезирането на противоракови ензими в организма. Флавоноидът лутеолин, съдържащ се в ментата, градинския чай и мащерката, има потенциални свойства да блокира раковите промени в клетките.

Кулинарни идеи: Използвайте мащерка в супи, задушени ястия, крем супи с морски дарове. Подхожда на мор­ски дарове, пилешко и пуешко месо.

ГРАДИНСКИ ЧАЙ

Острият, леко стипчив вкус на градинския чай подхожда на пилешко месо. Билката се предла­га под формата на пресни листа, а също така су­шена или стрита.

Полезни вещества: Терпеновите съставки в градинския чай пони­жават риска от сърдечносъдови и ракови забо­лявания. Изследванията сочат, че цинеолът и перилил алкохолът (терпенови съединения) по­тискат развитието на туморите. Флавоноидът лутеолин пък се оказва с обещаващи възмож­ности за предотвратяването на ракови проме­ни в клетките.

Кулинарни идеи: Използвайте градински чай в ястия със свинско и пилешко месо; пици, спагети и тесто за хляб; зеленчуци на скара, сосове и маринати.

РОЗМАРИН

Характерният вкус на розмарина е леко гор­чив. Билката се използва в прясно и сушено състояние.

Полезни вещества: Розмаринът е богат на противоракови съеди­нения като карнозол, розманол и различни флавоноиди. Карнозолът предпазва от рак на гърдата. Други противоракови вещества в роз­марина са цинеол, гераниол и пинен, които съ що проявяват свойства по отношение способ­ността им да блокират растежа на туморните клетки.

Кулинарни идеи: Използвайте розмарин в тесто за пици или хляб; маринати и сухи смеси с подправки за свинско, говеждо и пилешко месо.

ХРЯН

Този корен с пикантен вкус спада към сем. Кръстоцветни, което включва също бро- коли, зеле и кресон.

Полезни верества: Острият вкус на хряна се дължи на един силен химикал, наречен алилизотиоцианат, който помага при запушен нос и облекчава възпале­нията на дихателните пътища, а вероятно предпазва от патогените с хранителен произ­ход. Смята се, че кемпферолът- също съдър­жащ се в хряна – неутрализира канцерогените

Кулинарни идеи: Използвайте хрян в заливки за салати; сосове; при печене на филе от риба, говеждо и пилеш­ко месо; в картофени салати.

 

 

 

Кудзу е билката с най-универсални приложения в алтернативната медицина

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *