Кучета спасяват епилептици и диабетици

Освен приятели, четириногите могат да бъдат и лечители

Английски учени се сблъскали с необичайната способност на кучетата да предчувствуват епилептичен припадък или диабетична кома.

Ретривърът Чад всеки пък с лай отива при майката на епилептика Ричард Бил от Ердингтън (Англия), когато го заплашва поредният припадък. Благодарение на кучето родителите на Ричард своевременно вземат мерки, за да не се травмира синът им. А колито Рупърт може дори да предугажда типа припадък на господарката си Тони Браун-Грифин от Кент и предварително реагира на двата типа различно.

Според една от хипотезите кучетата по някакъв начин улавят измененията в магнитното поле на човека, които предшестват припадъка.

В Шотландия кучето Пикси било признато за герой, защото пет пъти спасило живота на господаря си Ейдриън само за една година. Той страда от необичаен и непредсказуем тип диабет и е прикован към инвалидна количка. Пикси усеща, когато нивото на захарта в кръвта на Ейдриън пада и започва да се вълнува и нервно да обикаля господаря си. Той разбира; че кучето го предупреждава, и хапва нещо, за да повиши кръвната си захар.

Според изследователите на случаите на диабетична кома обикновено реагират малките кученца, които усещат незначителните изменения 8 температурата на тялото на стопаните си преди пристъпа.

Даже ако кучето ви не притежава някакви уникални способности, то влияе благоприятно на вашето здраве. Изследване, направено наскоро, установило, че хората, които имат домашен любимец, по-рядко ходят на лекар, по-малко се простудяват и почти не страдат от главоболие; кръвното им налягане и нивото на холестерола им са по-ниски, както и честотата на пулса. Излиза, че четириногият приятел снижава риска от инфаркт не по-зле от различните медицински профилактични средства…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *