Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Фимоза при момченцата

Фимоза наричаме физиологичното слепване на кожичката към главичката на пениса.

Всички бебета се раждат с нормално стеснение на кожичката пред главичката на членчето, поради което тя не може да се забели. Тази кожичка има за цел да покрива външното отвърстие на пикочния канал и така да не попадат бактерии от изпражненията на бебето в пикочните пътища. Най-често става дума за физиологична фимоза, когато бебето отделя свободно урина на струя, без никакви затруднения и смущения. С възрастта тъканта се отпуска и към края на първата година у повечето бебета забелването е възможно, но не е необходимо да го правиш, защото може да предизвика болка и дори кървене.

Можеш леко да издърпваш кожичката до степен, до която позволява на момента и да се изплаква нежно с бебешки шампоан. Важно е кожичката да се върне бързо в изходно положение, тъй като все още не до там разширения препуциум може да доведе до болезнен оток на главичката на пениса.

По принцип нормалното състояние на слепване не изисква медицинска помощ. Все пак може да се обърнете към детски хирург за консултация, за да не се пропусне т.н. вродена фимоза или някой друг проблем. Лекарска помощ се налага, когато след насилствено забелване възникне кървене, силна болка или кожичката не може да се върне след забелването. Това е най- опасния момент, който се нарича парафимоза.

Кога се налага оперативна намеса:

  • Когато струята на урината у бебето е много тънка, а кожичката над главичката се издува като балонче, когато бебето пишка, защото там се задържа течност.
  • Ако фимозата е довела до възпаление на кожичката и тя е отекла и зачервена.

 

Физиологичната фимоза изчезва едва когато детето навърши 3-4 години, а в единични случай – чак на 6!

 

 

Първи изпит за твоята рожба

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *