В сезона на златните круши

Открай време и в много страни печената круша се смята за чудесно средство срещу кашлица. А компресите от нейната отвара спасяват от главоболие и дерматити. Всичко това по простата причина, че плодът съдържа уникална комбинация от полезни вещества.


Крушата е истинско лекарство

  • Нейните етерични масла повишават защитните сили на организ­ма, помагат му да се противопостави на инфекциите и дори да се пребори с депресията.
  • В нея има и органични киселини, подобряващи храносмилането и обмяната на веществата,
  • На плода трябва да наблягат хората, страдащи от сърце, тъй като съдържа голямо количество калиеви йони, необходими за правилното функциониране на сърдечния мускул.
  • Отварите и компотите от круши пък са богати на танини, противодей­стващи на диариите.
  • В този вкусен дар на природата има много макро- и микроелементи. Напри­мер желязо, необходимо за синтеза на здрави кръвни телца, Ето защо диетолозите съветват жертвите
  • на анемията да изяждат на ден по две големи круши – обелени и пасирани, те се смесват с 2 чаени лъжички мед.
  • Плодът лекува и екземата – мястото на възпалението се налага редовно с меката му част, пасирана с вилица.

 

Сполучливият избор

Ако крушите, които сте купили, не са достатъчно зрели, няма страшно. Една от особеностите на този плод е, че доузрява не на дървото, а след като вече е откъснат. Можете да го проверите по следния начин – леко натиснете с палец основата на плода. Щом е мека, значи крушата е зряла и сочна. Ако не е, сложете я в хартиен плик и я оставете в топло помещение за един ден.

 

4 седмици до идеалната фигура

Какво съдържат крушите?

В плода има витамини А, В1, В2, Е, Р, РР, С, каро­тин, фолиева киселина, минерални соли на же­лязото, мангана, йода, кобалта, медта и калция, дъбилни и биологично активни вещества, фибри, етерични масла.

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *