Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 съвета за здрави стави

Повече движение – използвайте лятото, за да се пораздвижите и да предпазите ставите си.

Здрави мускули

Коляното е най-чувствителната става. То има нужда от защитата на добра мускулатура на бедра­та. Легнете по гръб, с крака стъпили на пода, колената под ъгъл 90 градуса, ръце­те са до тялото. Напрегне­те мускулите на корема и седалището, изтласквайте седалището нагоре, докато торсът и бедрата са на една линия. Изпъвайте после­дователно десния и левия крак по 10-15 пъти. Праве­те упражнението три пъти дневно.

По-близо до земята

Уморените колене се възстановяват по-бързо, ко­гато носим обувки с ток, не по-висок от 2,5 см, а самите те са меки или подплатени. Можете да сложите и орто­педични стелки. Действат като амортисьори и кориги­рат стойката при ходене.

Подходяща храна за повече подвижност

При натоварващи спортове може да се стигне до възпалителни процеси в колената, раменете и други стави. За това взимайте витамин Е (на ден по 500 МЕ). Пийте освен това 1 чаена лъжичка ленено или орехово масло всеки ден и яжте два пъти седмич­но риба. Съдържа­щите се в тях Омега-3 мастни киселини действат проти­вовъзпалително. Намалете месото и саламите.

Предпазвайте се при тичане

Упоритите бегачи ис­кат след проблеми с коленете да се върнат към трениров­ките колкото може по-бързо. В началото слагайте бандаж, той разтоварва ставата. По­търсете най-подходящия в аптеката.

Грижата за мускулите действа добре и на ставите

Често проблемът не е в ста­вите, а в напрегнатата мус­кулатура. От нея болката преминава към коленете или раменете. Затова след усиле­на тренировка се погрижете за мускулите. Топлината е първата крачка за отпуска­не – вземете горещ душ или идете на сауна. После нама­жете натоварените мускули с етерични масла, активиращи кръвоснабдяването. При придърпване в мускулите помагат етерични масла от лавандула, камфор и самакитка.

Нещо за болките

Какво да вземем, когато ставите ни заболят сил­но? Има подходящи хапчета за болки, които съдържат ибупрофен, диклофенак, аспирин. Не ги взимайте по-дълго от 5 дни, без да попитате лекаря си. Щадя­ща алтернатива – компрес с извара или сминдух. Може да се прави нееднократно през деня. След това намажете с балсам.

Разнообразието действа добре

Ако искате през лятото да тренирате всеки ден, сме­няйте спорта. Тичане, кара­не на колело… Така ставите няма да се натоварят само по един начин. Специалистите по спортна медицина смятат, че след тренировка не трябва да се чувствате напълно из­тощени, а да сте ободрени и отпочинали.

Махайте с крака

След дълго ходене в планината или много тичане можете да възстано­вите коленете и да започне образуването на смазващите ставите вещества – седнете върху маса, така че да можете свободно да си клатите крака­та. Коленете са на ширината на таза. От три до пет минути махайте с крака. Тези дви­жения са леки, без употреба на сила. Можете да сложите тежести на глезените (най- много 1 кг). Това повишава разтоварващото действие на изпъването.

Хиалуронът подплатява увредените стави

Екстремното натоварване при тренировки и травми­те на ставите могат още в младежка възраст да дове­дат до изтриване на хрущяла в коленете. Ако чувствате пробождания при движе­ние, идете на ортопед. Ако се установи начална артроза, може да ви сложат инжекции с хиалуронова киселина, за да се забави процесът. При страх от инжекции взимайте четири седмици комплекс от хиалуронова киселина и хондроитин. Също смазва коляното.

Равновесие за по-силни крака

Има специални клатещи се обувки със закръглена ос­нова. Носенето им заздра­вява и предпазва коленете и глезените. Дори когато стоим на място, мускулите на крака ни са активни, за да запазим равновесие. По­добрява се координацията и намалява натоварването на ставите.

 

 

 

Ревматизъм – болезнен, но преодолим!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *