ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болестите на устната кухина

Освен на зъбите човек може да страда и от други проблеми на устната кухина. Вижте кои са те…

Кариес

Той е последица от лошото хранене или от лошата устна хигиена. Проблемът е, че това става „мълчаливо“ и бол­ката възниква 3-4 години след началото на про­цеса, когато бариерата на емайла вече е преми­ната. Сладките храни и напитки предизвикват появата и развитието на кариесите. Захарта предизвиква свръхкиселинност в устата, което пречи на стотиците бактерии, намиращи се в устната кухина, да извършват своята рабо­та. Отначало се появява кафяво или бяло петънце по емайла. Когато се по­яви дупчица, има голяма вероятност да се наложи умъртвяването на зъба. В най-честите случаи се прави пломба на почис­теното от кариеса място или се поставя коронка, ако щетите са по-големи.

Вече е създадена ваксина против образуването на кариеси, която е в ста­дий на изпробване.

Афти

Неприятни и сравнително често появяващи се, афтите се образуват по повърхност­та на устната лигавица. Те са бели и кръгли налепи, които предизвикват болка при гълтане или дъвчене. Афтите се появяват на вся­ка възраст и обикновено се дължат на храни с повишена киселинност, както и на ядки, на дисбаланс по отно­шение на захарите или на липса на витамини. По време на менструацията или през бременността, както и при емоционален стрес афтите могат да зачестят. Някои ле­карства – аспирин, антиби^ отици – съшо предизвикват понякога появата им. Преодоляването им става лесно с жабуркане с подходя­щи води за уста.

Бруксизъм

Скърцането със зъби е нещо, което сам човек няма как да забележи. Единствената индикация е болката в челю­стите сутрин на събуждане. Често информация за заболя­ването идва от партньора, който чува нощем звука от търкането на горната и долната челюст. Бруксизмът може да доведе до оголване на венците и разрушаване на зъбите. Разрешението е носенето на апарат през но­щта, чрез който се избягва износването на зъбите. Причина за бруксизма често е повишеният стрес. Затова и лечението минава през практикуването на техники за релаксация, общуване с природата, избягване на въз­буждащи храни и напитки.

Халитоза

Лошият дъх е често срещан проблем. Причи­няват го лошата устна хигиена, консумацията на лук и чесън, както и на алкохол, приемът на някои лекарства, но и болестите на венците, черния дроб, бъбреците, диабетът. Редовното миене на зъбите с четка и пас­та, четкането на езика, използването на конец за междузъбните простран­ства и изборът на подходя­щи хранителни продукти могат да помогнат срещу неприятната миризма.

Гингивит

Гингивитът е възпаление на венците, което предизвиква кървене и може да доведе до оголване и загуба на зъбите. Срещат се хронични гингивитите често са причина за образуване на зъбна плака. Зъбният камък от своя страна поддържа възпалителния процес и кръгът се затваря. Кон­султацията със със зъболекар е задължителна и спешна, ако се появи болка, защото може да става дума за наличен абс­цес. В останалите случаи гингивитът коварно си „трае“, но със сигурност продължава разрушителната си дейност. Пушачите и диабетиците са особено изложени на риск.

Опасен ли е живакът?

Амалгамата за пломбиране на зъбите обикновено съ­държа течен живак и мета­лен прах от сребро и калай. С течение на годините пломбите се износват и жи­вакът се разтваря отчасти или напълно в организма. Последните проучвания сочат, че това не предста­влява риск за човешкото здраве, но живакът трябва да се контролира, особено 8 случаите на многоброй­ни пломби. Те могат да бъдат подменени с нови, изработени от съвременни материали.

 

 

 

 

Всичко най-важно за зъбите. Хигиена, заболявания, красота

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *