Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се разпространява целиакията?

В страницата на Асоциацията открихме информация за това, че качествени кръвни изследвания могат да се направят и в холандска лаборатория.

Посочват се и необ­ходимите стъпки, за да могат вашите проби да пристигнат в лабораторията. Искате изследване за стерилна урина и бележка от ле­кар, че мострата наистина е стерилна и не е замърсена. Потърсете в сайта на Асоциацията координати, за да можете да изпратите пратката в Амстердам. Една особе­ност; ако впишете върху нея „опасен товар“, ще ви струва 500 евро, но съществуват механизми, по които можете да я изпратите по нормален експресен път за 85 лв. Пълните кръвни изследвания (те са над 18 с над 300 кръвни и хранителни параметри) струват 180 евро.

 

С какво изследване може да се открие заболяването целиакия? Прави ли се В България? Къде? Преди известно време прочетох за билка, която прите­жава свойствата на аспирина и я наричали природен аспирин. За съжаление не си спомням наименованието й. Затова се надявам, че ще помогнете. Налага се да приемам аспирин, но аз предпочитам билките.

Благодаря ви от сърце за отзивчивостта и очаквам отговора.

Пенка Атанасова – Пловдив

 

Г-жо Атанасова, изпратихме вашето запитвате до Българска Асоциация по целиакия. Ето какъв отговор получихме от Галя Дочева – член на Асоциацията и страдаща от същото заболяване. „За съжаление информацията относно диагностиката и лечени­ето по-нататък е доста оскъдна.

Особено що се отнася до възрастни. Най-често боледуват децата, но може да се случи във всяка възраст. Едирот пробле­мите е, че Няма изградени клинични пътеки, затова се лутаме доста време, докато най-накрая ни диагностицират правилно. Лично аз за диагностика бих препоръчала отделението по гастроентерология към ВМА или болница „Токуда“.

След като извършат прегле­да, обикновено се назначава гастроскопия с биопсия. На мен няколко пъти са извършвали тези процедури – под упойка. Ако резултатът се окаже положите­лен, ви насочват към д-р Пантелеева в Детска университетска болница за кръвно изследване. Нарича се ЕМА. Прави се само при нея. След като резултатите са готови и ако са положителни – тя ще ви обясни каква диета да се спазва. Впоследствие се подготвят документи за ТЕЛК.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *