Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са усложненията, които предизвикват хламидиите?

При жените може да се засили вагиналното течение, но не така осезателно

Обикновено се засяга шийката на матката (цервиксът) и болестта протича с цервицит, който се вижда при гинекологичен преглед. Ако възпалението на цервикса не се лекува, по възходящ път могат да се инфектират и тръбите, яйчниците, може да се развие тежко протичаща тазововъзпалителна болест и също да се стигне до траен стерилитет. При тазовото възпаление жената усеща общо неразположение в малкия таз, а също и болки, има засилено вагинално течение.

Разбира се,тези усложнения настъпват, ако хламидиазата не се лекува. За щастие лечение има. То обаче се провежда след доказване на причинителя Хламидия трахоматис. За това се използват директни и индиректни методи. Винаги трябва да се предпочитат директните, защото именно те доказват наличието
на бактерията, категоричен е началника на отделение в Университетската клиника по кожно-венерични заболявания в УМБАЛ „Александровска“ в София доц. Пехливанов пред вестник „Всичко за семейството“.

Това са директната имунофлуоресценция, методът ELISA и най-точният -PCR, който е ДНК метод. При тях се изследва секрет -вагинален, цервикален, уретрален, еякулат. Т.нар. кръвни проби са неточни, те могат да дадат както фалшиво положителен, така и фалшиво отрицателен резултат, затова ние, специалистите, сме против тях, казва медикът.

Задължително трябва да се лекуват и двамата партньори. Лечението на хламидиазата е преминало през периоди на използване на различни антибиотици. От повече от 20 години класическо средство са тетрациклините, само че сега се прилагат тетрациклини от второ поколение (вибрамицин). А също и по-съвременни антибиотици като макролидите, какъвто е азитримицинът. Съществуват и резервни варианти, но всичко зависи от самата клинична картина и от наличието на евентуална съпътстваща инфекция или състояние. Т.нар. антибиотици за единичен прием не са толкова ефективни, затова се препоръчват само като профилактично средство, е мнението на доцента. Например ако е доказано, че единият партньор има хламидиаза, а другият няма време или средства да се изследва, тогава може да проведе такова еднократно лечение.

Профилактиката на хламидиазата означава използване на презерватив по време на секс, включително орален и анален.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *