Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Херпес зостер увеличава риска от множествена склероза

Тайвански учени са открили, че през 12-те месеца след заразяването с вирус на херпес зостер рискът на пациента от развитие на множествена склероза е по-висок.
Изследването на учени от Медицинския университет в Тайпе обхванало 315 хиляди възрастни, засегнати от херпес зостер, и 946 650 участници в контролната група. След като изследвали здравословното състояние на участниците, учените регистрирали случаите на множествена склероза през годината след диагностирането на херпес зостер.
Множествената склероза е автоимунно заболяване, което засяга главния и гръбначния мозък. То води до възпаление и увреждане на нервите, тъй като имунните клетки атакуват нервната система.
Участниците в контролната група били подбрани сред хора, които не са били диагностирани с херпес зостер или други вирусни болести. Учените установили, че участниците с херпес зостер са с 3,96 пъти по-голям риск от развитие на множествена склероза в сравнение с контролната група. Макар и повишен, този риск все пак остава малък, каквато е и честотата на случаите на множествена склероза. Интервалът между появата на херпес зостер и на множествена склероза е приблизително 100 дни.

Из в. „Лечител“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *