Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Антибактериалните препарати пазят нервните клетки от възпаления

Това не е единственият такъв случай: подобни пациенти са регистрирани в болниците в Израел, Пакистан и Бразилия. По тази причина сега 12-членна- та британска Комисия по шизофрения се е заела да проведе пълномащабно изследване.

Специалистите планират да подберат 175 пациенти с шизофрения и да изяснят с тяхна помощ какво влияние оказва миноциклиНът в сравнение с другите стандартни антипсихотични препарати. Подготовката ще от­неме около година. Учените вече имат предварител­на хипотеза, обясняваща спасителното действие на антибактериалния препарат.

 

Една от причините за шизофренията (както и за болестта на Алцхаймер, депресията и другите пси- хоневрологични разстрой­ства) често е възпаление, което много трудно се открива. Антибиотикът е този, който може да потисне възпалителната реакция, отстранявайки инфекцията, дразнеща иму­нитета. По този начин антибиотикът защитава нервните клетки от възпа­лителния стрес и те могат да продължат да си рабо­тят нормално. Въпреки че е все още много трудно да се повярва в това, че едно ле­карство, предписвано сре­щу кожно възпаление, може да победи това загадъчно и много тежко психическо разстройство…

КАКВО ЗНАЯТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ЗА ПСИХИЧЕСКИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Шизофренията не е от вчера, тя е съществува­ла, откакто съществува и човечеството. Всеки от нас познава такъв човек, въпреки че близките често скриват болестта, може би за да предпазят болния от неразбиране в обществото. Към днешна дата причините за шизофренията са неиз­вестни. Знае се, установено е това, че това е болест на главния мозък, съпровож­дана с нарушена функция на! мозъчните клетки, както и с характерни биохимични отклонения в работата на мозъка. За основна причи­на се приема генетична­та предразположеност. Това заболяване обаче не е чисто наследствено, за да се прояви, се изисква въздействието и на външ­ни фактори, в частност – стреса. Типичен механи­зъм на тази патология е нарушението на обменните процеси в главния мозък, в частност – увеличена изра­ботка на допамина.

КАК БОЛНИЯТ ДА ЖИВЕЕ ПЪЛНОЦЕННО

В обществото битува мнението, че шизофрения­та води до професионална деградация и социална не­състоятелност. Но живо­тът поднася и обратните примери. Достатъчно е да назовем имената на из­вестни и знаменити хора, които, независимо от за­боляването са допринесли; много в различни области в човешката дейност. На­пример руският писател Н.Гогол, един от най-великите художници за всички времена Ван Гог, носите­лят на Нобелова награда по математика за 1994 година Д.ф.Наш и много други. Интересното е, че всички те са достигнали своите успехи в периода след началото на заболяването.

 

АПРОПО!

Известният английски психиатър и психотерапевт Р. Ланг отстоява принципно нови подходи в изучаването и лечението на шизофренията. Разочарован от традицион­ните методи на лечение, той организира „алтернативни кли­ники“ за лечение на болните и постига големи успехи. Той на­зовава една от своите разработи „Разпаднатото „аз“, която много точно отразява същността на това заболяване. По не­говите думи шизофреникът „преживява самия себе си не в ка­чеството на цялостна личност, а по-скоро под формата на „разкол, разделяне, разпадане“ на всевъзможни образи: вероят­но както разумът повече или по-малко е свързан с тялото, така този болен има повече от едно „аз“ и т.н. „Разпадането“ на вътрешния и външния свят съответстват един на друг. Така се оказват свързани един с друг строго личните и общите проблеми. По мнението на много психиатри и психотерапевти лечението и профилактиката на шизофренията в съвременна­та култура на Запад са невъзможни без оздравяването на об­ществения климат и решаването на редица социални и икономически проблеми.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *