Заплашваш ли ви болестите на секса?

Заболяванията, предавани по полов път, са потенциално опасни. За да се предпазим, трябва добре да ги познаваме. Проверете дали знаете достатъчно за тях и на какви рискове се излагате.

Колко сексуални партньори сте имали в живота си?

Тази цифра е важна, защото е свързана статистически с честотата на половите болести. Това е логично – колкото повече контакти с различни хора имате, тол­кова по-големи са рискове­те да попаднете на заразен партньор.

Колко партньори сте имали през последната година?

Има значение с каква честота се сменят партньорите, пак поради пропорционално­то увеличение на риска от заразяване. Изследвания­та сочат също, че има тясна връзка между прекаленото разнообразие във връзките и трудностите за забреме­няване.

Къде отивате, когато искате да си намерите партньор?

Тези, които активно търсят нови връзки по нощните за­ведения и курортните места, са силно изложени на риск от болести, предавани по полов път. Поради това, че така се стига главно до секс за една нощ, контактите се умножават, а с тях нарастват и опас­ностите.

Имали ли сте вече такова заболяване?

Според статистиките тези, които вече са се заразявали с някоя от болестите на секса, и особено тези, на които това се е случвало няколко пъти, са в рискова група поради изградените навици за сво­бодно поведение в интимните отношения.

Как се отнасяте към алкохола, когато се забавлявате?

Алкохолът е много важен рисков фактор. След изпиването на опреде­лено количество питиета по-лесно се преминава към сексуален контакт, отколкото на трезва глава. Често това се случва в неподходящи условия с не­възможност да се вземат обичайните предпазни мерки.

Случва ли ви се да правите секс още при запознаването с някого?

Ако сте от тези, които спон­танно навлизат в интимни отношения с непознати, рис­ковете при вас са големи.

Бихте ли използвали презерватив, когато сте за първи път с нов партньор?

Презервативът е най-важната протекция срещу рисковете на секса! Въпреки че всички знаят това, нерядко не сме достатъчно твърди към себе си и другите и допускаме изключения, които могат да ни струват скъпо. Ако партньорът не е любител на този вид предпазване, само вашето категорично изискване да се използва презерватив може да ви осигури безопасен секс.

Приемали ли сте вече различни дроги, включително канабис?

Всички вещества, които влияят на психиката, увели­чават рисковете от заразяване. Тук можем отново да споме­нем алкохола, тъй като той има действието на психоактивна дрога. Инжектирането на психотропни химически вещества носи допълнител­ни рискове поради опасната практика за многократна упо­треба на спринцовки.

Правили ли сте орален секс без презерватив?

Рискът в случая е по-малък, отколкото при вагинален секс, но все пак съществува. Презервативът остава най- сигурната протекция.

Практикували ли сте вече анален секс?

Това са най-рисковите контак­ти за предаване на сексуални болести. Лигавицата на ануса е много крехка и лесно кърви, дори това да не се забелязва с просто око. Ето защо болести­те, предавани по полов път, включително СПИН, както и хепатитът, най-лесно се раз­пространяват при анален секс. Използването на презерватив е от жизненоважно значение.

Имате ли пиърсинг или татуировки?

При използването на инстру­менти, които могат да предизви­кат кървене винаги има висок риск от заразяване със СПИН или хепатит, както и с други бо­лести, предавани по кръвен път. Пиърсингът и татуирането чес­то се практикуват при неподходящи условия, без инструменти за еднократна употреба, при недостатъчна стерилизация.

Къде живеете?

В големите градове рискът от заразяване с болест, предава­на по полов път, е по-голям, защото анонимните срещи са много улеснени и това създава по-голям брой носители на та­кива заболявания.

 

 

„Открих, че имам болест, предавана по полов път. Как да му кажа?”

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *