ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво представлява тънкоиглена аспирационна биопсия?

Чувствам нещо като топка в гърлото си

Какво представлява тънкоиглена аспирационна биопсия?
Какво представлява тънкоиглена аспирационна биопсия?

Кашлям и гласът ми се промени. Двама лекари твърдят, че имам възли на щитовидната жлеза. За уточняване на диагнозата ми препоръчват тънкоиглена аспирационна биопсия. Как се прави това изследване?

Възможно ли е то да разбута възлите или да разсее вероятните тумори?

Възлите на щитовидната жлеза са области, които се отличават от останалата й част с по-плътната си структура. Първоначално се развиват безсимптомно, а по-късно стават причина за ускорено сърцебиене, нервност, треперене на тялото и ръцете.

Аспирационната биопсия е вид диагностично изследване, което се прави, за да се установи кои възли трябва да се оперират веднага и кои могат само да се наблюдават във времето. Така не само се отлага, но и често се отменя необходимостта от операция. Преди биопсията задължително се поставя местна упойка.

След това последователно се въвеждат изключително тънки игли в уточнените подозрителни места на щитовидната жлеза. Изтегленият чрез иглите клетъчен материал се подлага на лабораторно изследване. Резултатите от него се разделят на: доброкачествени, подозрителни, злокачествени и недиагностични (поради недостатъчно изтеглен клетъчен материал). Рядко срещано усложнение от биопсията е подкожен кръвоизлив, който причинява малка синина в областта на инжектирането. На практика не съществуват рискове от „разбутване“ на възлите, както и възможно „разсейване“ на туморни клетки. При тънкоиглената аспирационна биопсия не се наблюдава увреда на нерви, тъкани и кръвоносни съдове. Пациентът остава за наблюдение около десетина минути, след което може да изпълнява всекидневните си дейности.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *