Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето как може да се предпазим от някои вредни летни бактерии

Неприятно е през лятото да страдате от разстройство, болки в корема, обезводняване

Причина за тези неразположения са храните, които са престояли на стайна температура или още по-лошо – някъде на открито. Има правила, които е добре да спазват ако не искаме да прекараме повечето време в тоалетната или ако настъпят усложнения – в болницата.

Ето как може да се предпазим от някои вредни бактерии
Ето как може да се предпазим от някои вредни бактерии

Най-важното е през лятото да не се оставят хранителните продукти и готовите ястия на стайна температура, а да се държат в хладилника. Освен това не бива да се използва обща дъска за рязане и на месо, и на плодове и зеленчуци, както и един и същи нож, обръща внимание проф. Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Проста, но много ефикасна профилактична мярка е добрата лична хигиена – измиването на ръцете след посещение на тоалетна и преди всяко хранене. Храната трябва да бъде предпазена от досег с мухи, които разнасят всевъзможни болестотворни микроорганизми – например шигели, причиняващи дизентерия, а също и бактерията Хеликобактер пилори, виновник за гастрита и язвената болест.

Но не всички бактерии „заспиват“ на студено. Листерия моноцитогенес например се размножава при ниски температури, обръща внимание специалистът. Ако с нея е инфектирано прясното мляко, въпреки че го държим в хладилник, може да пипнем листериоза. Поради това то трябва задължително да се вари (преди години бактерията бе открита дори в пастьоризирано мляко поради технологични пропуски). Бременна жена, пипнала заболяването, рискува да роди дете с увреждане.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *