Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шизофренията къса ли връзката между емоциите и волята?

Синът ми на пръв поглед е нормално момче. Само от време на време за­почва да говори несвързани неща, да се затваря в себе си за около седмица. После пак става какъвто винаги е бил. Лекарят казва – шизофрения. Кажете ми, ще се оправи ли?

Петър Манолов – Вакарел

 

Психиатрите никога не наричат своите пациенти шизофреници. И знаете ли защо? Защото те най-добре познават особеностите на това заболяване, което в повечето случаи се появя­ва най-неочаквано. Според класиците в психиатрията болният от шизофрения напомня на оркестър без диригент. По какви причини „диригентът“ напуска своя пулт – на науката и до днес не е известно. Едно обаче не подлежи на съмнение – факторът, виновен за по­явата на това заболяване, е наследствен. Понякога се правят научни съобщения, че учените са открили гена на шизофренията, но това

не помага кой знае колко за лечението. Всъщност по този проблем работят най-добрите учени по генна терапия в света. Един­ственото, което могат категорично да потвърдят днес, е това, че хроничният вариант на шизофренията се предава по бащина линия, а пристъпообразният – по майчина.

Ако болестта отклю­чи у болния талантливото начало, той има шанса да сътвори великолепни шедьоври, както е при Ван Гог, Скрябин, Врубел и др. Но в никакъв случай не бива да считаме, че геният и патологията са близнаци в определени случаи. Твор­чески успехи се появяват само при болните с леки отклонения. С усилване­то на болестта всички способности изчезват. Нарушават се хармонични­те връзки между емоцията и волята, поведението и разсъжденията.

 

КАКВИ СА ШАНСОВЕТЕ ЗА ИЗЛЕКУВАНЕ?

Днес медицината раз­полага с голям арсенал от психотропни препарати за лечение на шизофренията. В правилни комбинации и дози те могат да спрат развитието на процеса и поредния пристъп, да атакуват силните проя­ви на болестта. Тоест, да направят живота на пациента напълно нор­мален. В медицината са известни много случаи,

когато с правилно пред­писано лечение болният се връща към предишното си нормално състояние. Резултатът зависи и от това колко напреднало е заболяването и кога болни­ят е потърсил медицинска помощ. Проблемът е там, че ранните проявления на болестта могат да бъдат разпознати само от добър специалист. А много от пациентите първоначал­но тръгват от личния си лекар или отиват на специ­алист по вътрешни боле­сти, което ги отдалечава навременното лечение на болестта им.

 

Aпропо!

Като всяка болест, шизофренията минава през определени етапи. Никой не може да различи първия от последния етап, освен опитния психи­атър. Болният изведнъж започва да мени настроение­то си – ту изпитва дива радост, ту – страшно униние. Понякога и двата вида състояния се включват еднов­ременно. У болния се забелязващ неадекватни постъ­пки, необичайни интереси, значително се намалява активността му във всяко едно отношение. Всичко това близките приемат за мързел или го отдават на лош характер, Странните бръщолевения, които при­личат на нелепи шеги, парадоксалните разсъждения от желанието болният да е много оригинален, вече не са мислите на нормален човек.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *