Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Секрет от зърната – може да бъде и рак!

Спонтанното изтичане на млекообразен секрет от гърдата, без това да е свързано с бременност, раждане и кърмене се нарича Галакторея. От галакторея страдат между 30 и 80% от жените, а също и някои мъже. 

Секрецията може да бъде спонтанна или провокирана (при дразнене на зърното), постоянна и обилна или сведена до няколко капки, а цветът на секрета е прозрачен, белезникав или млечно-бял.

Симптоми на галактореята могат да бъдат и нередовен цикъл, аменорея, проблеми със зачеването, намалено сексуално желание, еректилна дисфункция (при мъжете).

Причини за появата на галакторея

Галактореята обикновено е следствие от повишаване нивата на пептидния хормон пролактин (хиперптолактинемия), познат още като хормон на лактацията. Синтезира се в хипофизата и има за цел да подготви организма на жената за предстоящия период на кърмене. Пролактинът е важен и за репродуктивните функции на жената, а също и за нормалното протичане на бременността.

Една от най-честите причини за увеличените нива на пролактин са пролактиномите – хормон-продуциращи тумори (обикновено става въпрос за микроаденоми по-малки от 1 см.) на хипофизата. Повишаването на пролактина може да е резултат и от прием  на лекартсвени препарати, опиати, орални контрацептиви, антипсихотици. А добър инхибитор на пролактин и обикновено стоящ в основата на лечението на галакторея е допаминът.

Рак на гърдата, мастопатия и други заболявания на гърдата, синдром на Форбс – Олбрайт, синдром на Аумада-Дел Кастило, дисфункция на хипоталамуса, заболяване на щитовидната жлеза, болест на Адисон, чернодробна и бъбречна недостатъчност, поликистозни яйчници също могат да стоят в основата на галактореята.

Галакторея може да се появи и след раждането (в периода около месечния цикъл), когато вече жената не кърми.

Лечението на галактореята се изразява в лечение на първопричината за нейното възникване. От значение е и колко обилна е секрецията от зърната, колко повишено е нивото на пролактина, колко голям е аденома на хипофизата, ако има такъв, има ли странични заболявания, които да предизвикват галакторея.

 

 

Колко често жените трябва да изследват гърдите си?

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *