Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Помощници в кърменето

За да бъде кърменето лесно и приятно, понякога са нужни не само мама и бебе:).

Сутиени за кърмене

Важно е да избереш добър сутиен още при първите промени на гър­дите по време на бременността. Той трябва да бъде удобен, от естествена материя и да позволява на гърдите да се развиват свободно. Сутиените за кърмене са специал­ни, с това, че предоставят достъп на бебето до гърдата, без да е нужно сутиенът да бъде свалян, благода­рение на система за откопчаване и частично отваряне на чашките. Това ги прави много удобни и спестяващи време и усилия на кърмещата май­ка. Достъпът до гърдата по този на­чин е особено подходящ за кърмене навън, а отварянето само на едната чашка позволява в другата да бъде поставена подплънка за кърма, за да се контролира спонтанното изтичане на мляко, Сутиените трябва да бъдат едновременно меки и нежни към гърдите, но и стабилни, за да ги под­държат добре и да облекчават допъл­нителната тежест. Материите трябва да са естествени и дишащи, за да се осигури добра циркулация на въздуха

Съвет: Не бързай да купуваш сутиени за кърмене, докато си все още бременна. В първите дни след раждането, когато гърдите се напълнят с кърма, е възможно размерът им да се увеличи значително. Ако избираш сутиен преди това, има голяма вероятност да не успееш да прецениш какъв трябва да е правилният размер. И в никакъв случай не носи сутиени с твърди банели, защото те могат да причинят запушване на каналите, които се намират близо до повърхността!

Подплънки/подложки за кърма

Представляват меки кръгчета от попивен материал, които се поставят в сутиена, за да поемат спонтанно изти­чащата кърма. Повечето от тях имат залепваща се част, с която се фикси­рат от вътрешната страна на сутиена, за да не се разместват. Трябва да са изработени от „дишащи“ материи, за да не пречат на свободния достъп на въздух до кожата.

В първите месеци и особено в първите седмици след раждането спонтанното изтичане на кърма е изключително често срещано. Причина за него са нерегулираните все още количества кърма, както и действието на хормона окситоцин. Заради него гърдите могат да потекат дори и само ако чуеш бебе­то да плаче, а по време на кърмене той действа едновременно и на двете гърди, затова млякото потича и от свободната.

Съвет: Важно е да сменяш подплънките често – след като са се на­мокрили, те трябва да бъдат сменени при първа възможност! Гърдите тряб­ва да бъдат сухи и чисти. Не забравяй да ги оставяш на въздух за кратко по няколко пъти на ден – важно е нежна­та им кожа да може да „диша“.

Накрайници за гърди

В случай, че искаш да събираш спон­танно изтичащата от гърдите кърма или пък ако зърната ти са разранени и имат нужда от почивка, без да бъдат докосвани от нищо, можеш да използ­ваш така наречените „накрайници за гърди“. Те са в две части, които се по­ставят в сутиена – накрайници с от­вори, които облекчават препълнените гърди чрез лек натиск в областта на ареолата, като оставят зърната свобод­ни, и накрайници без отвори – в тях се събира изтичащата кърма.

Съвет: За да използваш събра­ната кърма, е нужно предварително да стерилизираш накрайниците без от­вори! За хранене на бебето използвай само кърмата, събрана от свободната гърда по време на кърмене или из­цеждане, като я прехвърлиш в подхо­дящ съд, след като приключиш.

Помпи

Изборът на подходящата помпа е много важен поради две основни причини – от нейната ефективност в известна степен зависи успешната сти­мулация на гърдите, освен това разхо­дът за нея е обикновено е най-голям, в сравнение с останалите аксесоари. Ето защо отдели време, за да се запоз­наеш с продуктите, които се предла­гат, и помисли какви очаквания имаш от помпата, колко често ще се налага да отсъстваш и да изцеждаш мляко за бебето, планираш ли скорошно завръ­щане на работа, едно, две или повече бебчета очакваш. Отговорът на тези въпроси е важен, за да направиш пра­вилния избор.

Ако смяташ да използваш помпата редовно и разчиташ на нея, избери ка­чествен продукт, съобразен с бюджета ти. В случай, че той е ограничен, по- добре избери хубава механична/ръчна помпа, отколкото съмнителна елек­трическа. Тук не е мястото да правиш компромис, защото залогът най-често е ефективността на уреда.

Съвет: Важно е да не забравяш, че помпата е лична и не е предназна­чена за употреба от повече от един чо­век! Не приемай употребявани помпи от приятелки, които искат да ти услу­жат, защото дори след стерилизация в домашни условия употребяваната от друг човек помпа не е подходяща за изцеждане на кърма за твоето бебе.

Контейнери за кърма

Контейнерите за кърма ще ти помог­нат да съхраняваш изцедената кърма удобно и сигурно. Ако изцеждаш с помпа, избери такива, които са съв­местими с помпата и могат да се мон­тират директно върху нея. Изцедената кърма можеш да държиш в хладилник (0-4° С) до 8 дни или пък в отделение за дълбоко замразяване с постоянна температура-19° С в продължение на 6 месеца и повече. Освен за дохранване, замразената кърма можеш да използ­ваш и в периода на захранване като добавка към каши и пюрета. Веднъж размразена, кърмата не се замразява повторно, затова я съхраня­вай на малки порции между 60 и 120 мл в зависимост от количеството, кое­то изяжда детето, за да не се налага да изхвърляш размразена, но неизползвана кърма.

Съвет: Преди да поставиш изце­дената кърма в камерата или фризера, задължително отбелязвай датата вър­ху контейнерчето, а когато изваждаш замразена кърма, взимай първо съдо­вете с най-стара дата.

Силиконови протектори (зърна)

Силиконовите зърна могат да бъдат необходими в случаи на някои физи­ологични особености при майката и бебето – плоски или вдлъбнати зърна, диспропорция между големината на зърната и устичката на бебето, както и в случай, че бебето е хранено първо с шише и отказва да засуче от гърда. Важно е да знаеш, че силиконовите зърна не са средство за профилактика на разранявания на зърната – за из­бягване на разраняванията са нужни правилна поза за кърмене и правилно засукване. Ако те не бъдат кориги­рани, използването на силиконовите зърна може да доведе до още по-сери­озни разранявания. Използвай протектори, съобразени с размера на зърната ти – в противен случай те могат да причинят

много неприятни протривания. Когато поставяш силиконовите зърна, те трябва да „залепнат“ за кожата ти, образувайки лек вакуум, който ще им пречи да се отлепят и ще осигури въз­можност на бебето да суче ефективно. За целта, преди да сложиш зърното, леко навлажни външния ръб, обърни краищата и част от разширението за зърното навън, постави го върху гър­дата и след това залепи краищата вни­мателно.

 

Съвет: Имай предвид, че използ­ването на силиконови зърна може да доведе до неефективно изпразване на гърдите, затова е желателно да се по­съветваш с консултант за това как да направиш употребата им максимално ефективна и без нежелани ефекти.

сп. „Моето дете”

Кърменето е полезно за здравето на вас и вашето бебе

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *