ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При проблеми с имунитета

Тялото е място за живот и развитие на редица бактерии. Някои от тях могат да причинят болести, заселвайки се в организма, докато други са изключително полезни – например пробиотиците.

Пробиотиците са изключително важни в първите години от живота ни. Бебетата получават бактерии и други полезни микроорганизми при преминаване през родовия канал. Тези бактерии навлизат през устата на новороденото в червата и се при­крепват към стените им. Естествено хранените деца страдат по-малко от колики и други храни­телни смущения. Това се дължи на стимулира­щия ефект, който майчината кърма оказва върху бифидо-бактериите. Те трябва да съставляват 99% от чревната флора на здравите кърмачета и са защита срещу чревни инфекции. Кърмачетата също така наддават чудесно поради по-доброто усвояване на белтък.

Кога се налага допълнително прием на пробиотици?

Нормално в организма ни има изобилие от добри бактерии, които не позволяват раз­витието на патогенните и допринасят за правилното функциониране на имунна­та система. Употребата на антибиотици, стресът и непра­вилното хранене обаче могат да причинят т. нар. дисбактериоза, състоя­ние, при което се нарушава балансът в храносми­лателната ни система в полза на болестотворните бактерии и гъбички. Най-честата причина за това състояние е лечението с антибиотици, които освен че спират евентуалното разпространение на инфекция, унищожават и всички важни за здравето ни бактерии, които живеят в чревния тракт. За да не се стигне до това състояние, ни помагат пробиотиците. Проучванията показват, че използването им има положителен ефект при различни болести, но най-вече за предотвратява­нето и облекчаването на симптомите на диария и при лечение с антибиотици, чрез балансиране на чревната система. Това в крайна сметка води до укрепване на имунната система.

Пробиотици трябва да се при­емат по време на лечение с ан­тибиотик и след приключване на тази терапия – задължително 20 дена до месец. Пробиотикът не бива да се пие едновремен­но с антибиотика, а да се реду­ват във възможно най-отдалечени във времето приеми.

Под каква форма могат да се приемат?

Най-естественият, близък до природата начин, за да се набавят пробиотици, ос­вен майчиното мляко, е с киселото мляко и други млечнокисели продукти. Освен това пробиотици се пред­лагат като хранителни добавки – на таблетки или капки (за най- малките), както и до­пълнително, вложени в някои хранителни продукти.

Съществуват две понятия – пребиотик и пробиотик. Пребиотиците представляват вещества – най-често олигозахариди, които стимулират образуването на пробиотиците. В много адаптирани млека се съдържат пребиотици.

Приемът на пробиотици при деца с инфекциозна диария може да намали продължителността на заболяването с 24 и дори 30 часа, сочат проучванията на ентеролози от Йейлския университет САЩ.

Нужно е да знаеш…

Пробиотикът не трябва да се взи­ма заедно с антибиотика, защото антибиотикът унищожава пробиотика (пробиотиците всъщност са бактерии, а антибиотиците са предназначени да унищожават бак­териите и не правят разлика между полезни и вредни за организма).

Приложение на пробиотиците при деца:

Терапевтично (т.е. с лечебна цел) – при хра­носмилателни разстройства, вкл. диарии от бактериален произход и дисбактериози, пре­дизвикани най-вече от лечение с широкоспек­търни антибиотици.

Профилактично(по време и след лечение с антибиотици) – за поддържане на нормална чревна флора и предотвратяване на дисбактериоза.

Как действат пробиотиците?

При инфекция пробиотиците (добрите бактерии Ацидофилус и Бифидус) действат на принципа на конкуренцията. Попадайки в чревния тракт, техните клетки възвръщат своята жизне­ност и при подходяща среда се размножават.

Те потискат ентеробактериите чрез отделените бактерицидни вещества – водороден прекис, млечна и оцетна киселина, различни ензими, които променят рН-то и кислородното  съдържание в червата. Приемани в достатъчни количества, пробиотиците улесняват възстановяването на чревната лигавица, което се дъл­жи на техните биологичноактивни вещества.

Укрепналата по този начин чревната лигавица прави организма по устойчив на алергии, защото по­вечето от алергените постъпват в човешкия ор­ганизъм през лигавицата на храносмилател­ния тракт. При здрава лигави­ца с нормална чревна флора пробиотиците неутрализират по-голямата част от алергените и ги изхвърлят от организма, без да проникнат през червата и да попаднат в кръвта, а оттам и до имуногенни- те органи и системи, отговорни за алергичната реакция.

сп. „Моето дете”

 

 

Понякога антибиотиците разболяват, а не лекуват!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *