Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Позитивното родителство

То не е метод или ред от правила, а вяра и начин на живот, свързани с убеждението, е към децата трябва да се отнасяме с уважение, без заплахи, наказания и унижения, водени от любовта си.

Защо трябва да го опиташ?

По простата причина, че работи. Отгле­даните с позитивизъм деца имат желание да слушат и възприемат ценения от теб модел на поведение. Децата на строгите майки и татковци, които често прибягват до физически наказания, растат гневни и сърдити и губят интерес да се харесат на родителите си, сочат наблюденията. Повечето възрастни инстинктивно усещат, че не искат да удрят децата си, но в дейст­вителност не знаят какво друго могат да направят, когато малкото не ги слуша и се държи неприемливо. Агресията обаче учи малчуганите да отвръщат със същото и да проявяват насилие, за да решат проб­лемите си. В дългосрочен аспект децата, които са удряни като малки, са по-склон- ни да имат ниско самочувствие, да изпадат в депресия и да приемат по-нископлате1 работа, като пораснат. Всичко това е то, но обратното на онова, за което мечтае всеки родител – да отгледа удивително, емоционално и интелигентно дете.

Как да приложиш позитивното родителство в 10 стъпки?

Създай добра връзка с детето си, която да ти позволява постоянно да направляваш поведението му, без да се стига до остро противопоставяне. Най-ефективната стратегия за добрата дисциплина минава през здравата връзка с родителя, защото тогава детето само изпитва необходимост да радва мама и татко.

Напътствай малкото с любов, без да го наказваш. Наказанията действат деструктивно на отношенията ви и пораждат повече конфликти.

Отнасяй се съчувствено към емоциите на малкото. Децата започват да се държат по-лошо, когато срещат неразбиране. Слез до нивото на малчугана и погледни ситу­ацията през неговите очи. Назови му проблема с разбиране и съпричастие и му обясни, че решението би могло да бъде и друго. Например когато е счупило нещо без да иска, сло­жи ръка на рамото му или го прегърни с думите: „Страху­ваш се, че счупи вазата, и сега не смееш да ми кажеш…“

Не се колебай да поставяш ограничения, когато е необходимо, но не недей да прекаляваш. Когато си убедена, че дадено правило не бива да се нарушава, пос­тарай се да обясниш на детето защо нещата трябва да се 1 случат така, като се доближиш максимално до неговия мироглед.

Открий истинската причина за непослушанието или инатенето. Този вид поведение на противопоставянето обикновено се корени в някакъв друг проблем, свързан с взаимоотношенията ви (много често това е опит да при­влече вниманието ти). Превръщането на ситуацията в си­лово противопоставяне, където по правило печели по-силният, само ще задълбочи недоразуменията помежду ви.

Не прибягвай до наказанието – „сам в ъгъла“ или „затворен в стаята“. Тази тактика също работи в ущърб на връзката ви, а освен това няма никаква гаран­ция, че малкото ще продължи да мисли за това, което е предизвикало твоя гняв, когато остане само.

Помни, че твоето поведение и чувства са по-красноречиви за детето, отколкото думите ти. Ако искаш да приучиш детето как да реагира в дадена ситуа­ция, никога не забравяй как ти се държиш в същата.

Намери начин да кажеш „да“ вместо „не“, дори когато поставяш ограничения. Децата са склонни на почти всичко, когато им се предложи по по-подходящ начин и с любов. Дори когато нещо е крайно неприемливо за теб, опитай се да започнеш с „да“, след което направи своята уговорка.

Не забравяй, че начинът, по който ти се отнасяш сега с детето си, ще го научи как то да се отнася към себе си след време или да позволи на другите да се държат към него. Ако се отнасяш грубо към мал­кото, то ще се свикне на това отношение и ще формира такива връзки.

Не предлагай решения, предлагай възможности. Детето подхожда много по-отговорно, когато му дадеш няколко опции (разбира се, предварително одобрени от теб).

Децата не се раждат на­учени на нашите правила. Наказвайки ги за лошото поведение, не ги караме да се държат по-добре. Трябва да им покажем как да бъдат по-добри.

Постоянният контакт, примерите, обучението, уважението, съчувствието и любовта – това са най-важните оръжия за възпитание на родителите.

сп. „Моето дете”

 

 

Защо детето ми е непослушно?

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *