Как да разберем дали страдаме от венерическа болест?

Здравейте, нуждая се от вашия съвет. От септември миналата година започна да ме сърби кожата на краката и ръцете. Сърбежите бяха доста силни, чак и до разра­няване се е стигало, без да има видима причина за проблема. От януари месец се появиха някакви странни обриви – светло червени, но не под формата на пъпки, а като петна. Обривите започнаха от корема, точно под гърдите ми. В началото бяха само там, после се разнесоха и по целия ми корем, а наскоро забелязах, че имам и по гърба същия петнист обрив. Харак­терното е, че обривът изчезва сам за няколко часа. Преди се появяваше по-рядко, сега започна да избива поресто, почти всеки ден. Мажа се с разни мазила, но не ми помагат. Тревожа се – това симптом на венерическа болест ли е или на друго някакво заболяване? Преди не съм боледувала често, но тази зима през повечето време бях с болки в гърлото. Страхувам се това да не е сифилис. Четох, че при него симптомите са подобни. Обривите при сифилис изчезват ли за часове? Много съм объркана и се нуждая от съвет.

Маргарита Георгиева – Смолян

 

Нашите специалисти, уважаема госпожо, смятат, че вие страдате от копривна треска и лечението ви най-вероятно е грешно. Най- честата причина за поява на такива бързо преходни обри­ви е уртикарията или т.нар, копривна треска. Нарича се копривна треска, защото когато докоснем коприва, получаваме обрив по кожа­та, който е същият, както при уртикария. Причините за появата на тези обриви са различни – лекарства, инфекции, храни, насеко­ми, паразити, автоимунни заболявания и др. За да е успешно лечението, трябва да се открие и отстрани причината за появата на обрива. В повечето случаи това е трудно. Необходими са много лабораторни из­следвания, а в някои случаи и алергологично тестване. При особено упоритите обриви се препоръчва паци­ентът да си води дневник, за да открие храната или лекарството, които причи­няват копривната треска. Обичайните мерки за успоко­яване на копривната треска включват антихистаминови препарати и кортикостероиди. Задължително е тези медикаменти да се назна­чат от лекар, защото имат редица странични действия. Лекарствата от т.нар. първа група антихистамини са ефикасни, но намаляват способността за съсредо­точаване и паметовите възможности с около 30%, докато ги приема човек. Често се налага копривната треска да се лекува дълго време. Лекуващият лекар ще назначи медикаменти, които няма да пречат на обичайния ритъм на живот. Лекарствата от групата на кортикостероидите са подходящи при тежко про­тичане. Те също трябва да бъдат назначавани с пови­шено внимание при пациен­ти с високо кръвно налягане, инсулти, язва или гастрит. При копривна треска, която трае повече от седмица, се обърнете към лекар.

Не забравяйте: ако заед­но с копривната треска за­бележите оток на устните или клепачите, ако гласът ви стане дрезгав – незабавно потърсете спешна лекарска помощ! Ако това е заболява­нето, което имате, обаче трябва да се направят някои изследвания, за да се уста­нови на какво може да се дъл­жи. За съжаление причините за уртикария могат да бъ­дат много – дори и болното ви гърло. Ако диагнозата е уртикария, ще е необходимо да посетите кожен лекар, за да ви назначат необходими­те изследвания.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 3 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Как да разберем дали страдаме от венерическа болест?

  1. Венислав каза:

    Здравейте! Казвам се Венислав от гр. София и имам проблем със кожичката на пениса ми от 1 седмица и той е следния… след полов акт с приятелката ми видях че имам някакво протриване от вътрешната част на кожичката на пениса, малко след това отново опитахме да правим секс, но много ме болеше… минаха няколко дена и това не зарастна оформи се раничка която започна да се надува. … сериозно съм притеснен, защото тази раничка има гной в момента и започна да се разширява и пълни с гной…. силно съм притеснен! Раничката е под формата на дупка(кратер) пълна с гной.. силно съм изплашен моля Ви, дайте ми съвет какво може да е.. има и сърбеж. Моля ви

  2. rainforest каза:

    От ученичка съм имала копривна треска без да знам какво е било.На 16 г ми се появи за първи път,помислиха го за натравяне с храна и ми биха орбазон мина до час.Следващата година всичко се повтори.След почти 15 г обривите отново се появиха,пия Aerius помага ,ако обрива е лек изчезва до час.Ако е пламнало цялото тяло минава след адска вечер с висока температура и треска,на сутринта сте като нов човек.След това го пия още няколко дни и така до след година две.При мен е на нервна почва.Започвам да се изприщвам,когато съм под голямо напрежение.По принцип гледам да имам винаги в мен от тези хапченца,забравя ли ги както последния път ми се разказва играта.Болезнен и сърбящ обрив.Дано съм помогнала 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.