Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Екстрасистолната аритмия се среща най-често

От известно време имам нарушения на сър­дечния ритьм главно при физическо и психично напрежение. Казаха, че имам екстрасистоли. Какво пред­ставляват и опасни ли са?

Теодор Мирчев – София

 

Нормалният сърдечен ритъм е правилен, на еднакви интервали (синусов) с често­та 60-80 удара в минута. Този ритъм може да се наруши поради различни причини и тогава се появяват аритми­ите. Едно от честите нару­шения е екстрасистолната аритмия.

Екстрасистолата е едно извънредно свиване на сърце­то, последвано от по-дълга пауза. Субективното усе­щане е: „притупване, зами­ране на сърцето“, стягане в гърдите и шията, замиране, заглъхване на сърцето. Екстрасистолите са различни в зависимост от причина­та, която ги предизвиква, и мястото в сърцето, където се е зародил извънредният импулс (предсърдия, камери, нодален възел и т.н.). Така се определя дали екстрасистолите са предсърдни, камерни (от лява или дясна камера), от сърдечния връх, от основата на сърцето и т.н. При обикновен преглед има косвени белези, по които може да се определи откъде изхождат екстрасистоли- те. Например, ако паузата след „прескачането“ е дълга, вероятно то е от камерите на сърцето. Точното опре­деляне на ексгарасистолите става чрез мониториране и електрокардиография. Има значение и каква е бройката на екстрасистолите – чес­тотата им за една минута, дали има и поредни преска­чания.

Причините за появата им са: извънсърдечни (физи­ологични или породени от болни органи по рефлекто­рен път) и сърдечни – при сърдечносъдови заболявания. Извънсърдечните причини за екстрасистолите са по­чести: физиологични периоди (пубертет, климакс), физиче­ско и психично натоварване, злоупотреба с тютюнопу­шене и алкохол, някои меди­каменти, болен зъб, жлъчка, бъбреци (стомах и т.н.).

При вас причината за ек­страсистолите най-вероят­но е извънсърдечна. Твърдим това, защото не съобщавате за друго, освен за физическо и психично напрежение. Пре­поръчваме ви:

  • При поява на екстра­систоли уточнете при­чината и степента на на­товарването, които ги предизвикват.
  • Опитайте се да пре­броите колко екстрасис­толи имате за една минута (с ръка на пулса на ръката или ако е слаб – на шията, върху сънната артерия).
  • Отчетете за колко минути почивка изчезват прескачанията.
  • Не се самолекувайте с препоръчани от близките ви лекарства (това ще се реши от кардиолога).

 

Различните видове аритмия:

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *