ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Момчил Васил, Национален фокусен център за наркотици и наркомании: 300 00 гимназисти правят алкохолни запои РЕДОВНО!

  • У нас употребата на наркотици се увеличава, а в Европа намалява

Българските ученици взимат най-много амфетамини спрямо връстниците си в Европа. Това сочи проучване на Европейския центът за мониторинг на наркоманиите и наркотиците, фокусирано върху младежите на 15-16 години. Унга­рия, Белгия и Лихтенщайн са други­те шампиони по. употреба на пати- хапчета на Стария континент.

В Европа средният процент на използването им е 3%, а у нас е 7 на сто. Само през миналата година около 4500 ученици са вземали от „вълшебните“ хапчета. Другата предпочитана дрога е канабисът. В проучването децата са питани за употребата на това вещество през последните 30 дни. По този показател България е с 10% над средното ниво. Еднакъв брой мом­чета и момичета си позволяват да пушат марихуана. Такава тенден­ция на изравняване се наблюдава само още в Лихтенщайн, Молдова, Русия и Румъния, франция и Монако водят по употреба на трева сред учениците с 24%.

Над 26% от българските уче­ници на 16-годишна възраст са оп­итвали някакъв наркотик изобщо. Това е малко над средното ниво за Европа.

Децата, анкетирани в изслед­ването, не употребявали често кокаин – не повече от 4 на сто деца са опитвали този стимулант. И все пак най-висок процент употре­бяващи е регистриран отново в България. Следват я Белгия, Кипър, франция, Латвия, Лихтенщайн, Малта. Една от тревожните спо­ред експертите тенденции е, че от 2007 г. насам расте броят на девойките, вземащи наркотици. У нас 66 на сто от 16-годишните са палили цигара поне веднъж. 39 на сто пък пушат редовно, с което класират страната ни на чет­върто място по пушещи ученици след Латвия, Чехия, Хърватия и Естония.

В дъното на всички показатели по брой младежи, употребяващи ве­щества, както и по интензивност на употребата е Исландия.

 

–          Г-н Василев, по какво се различават българските ученици от европейските си връстници?

–          Едната тенденция е в ко­ренното разминаване в данни­те. Българските вървят нагоре, европейските вървят надолу, в най-лошия случай стоят на едно място. Това означава, че за България употребата се увеличава, а средно за Европа при различните вещества или намалява употребата, или равнищата не се променят. В България основно се употре­бяват марихуана амфетамини, особено сред младите хора. Това са и веществата, които бележат ръст.

–          Това ли е най-притес­нителния извод от проуч­ването?

–          Как сме по този по­казател спрямо другите европейски държави?

–          Аз и друг път съм казвал, че за мен най-притеснител­ното е запойното пиене при учениците. С този термин наричаме консумация, която не само води до напиване, но и често дори го цели. Да се напия, да се състезавам колко ще се напия и колкото по-пиян съм, толкова по-добре. Това е за мен най-притеснителната тенденция. В първата десетка, но мястото в една класация не е най-важното. Това не е олим­пиада, да гледаме къде сме на стълбичката. По-важното е, че като брой хора вече е много. По наши проучвания така се напиват около 5% от всички ученици между 9-ти и 12-ти клас. Те са около 300 000, сами можете да си направите сметката за какво става въпрос.

–          Отчетено ли е колко често се напиват те?

–          Да, най-малко три пъти в седмицата. За мен това е повече от притеснително, не знам каква дума да употребя!

 

Все още ли искате да пиете? СПРЕТЕ АЛКОХОЛА С КУДЗУ КОРЕН – най-доброто средство в света против алкохолизъм и тютюнопушене!

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *