Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вярно ли е, че кафето понякога предизвиква сънливост?

Да, това е вярно. Със сигурност много от бас неведнъж са се убеждавали, че след една чашка хуба­во ароматно кафе, вместо да се ободрите, ви клони към сън. За тази сънливост си има причина. Учените стигнали до извода, че ако човек изпие една чашка кафе, тя ще го ободри заради действието на кофеина. Именно той предизвиква известна възбуда и бодрост и човек дори усеща прилив на сили и енергия. Но ако след първата чашка изпиете втора и трета – тогава наистина настъпва сънливост – особено ако кафето е силно. Причината е в това, че тази напитка стеснява кръвоносните съдове в главния мозък. Затова ако пи­ете прекалено силно кафе и не се ограничавате само с една чашка, непременно ще изпаднете в сънливо състояние. Очакваното ободряване няма да настъпи, а ще се чувствате уморени и „разбити“.

Това се забелязва най-вече в зимните и пролет­ните месеци на годината – тогава силното кафе предизвиква сънливост, затова по-добре го пийте с мляко и… не прекалявайте.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Вярно ли е, че кафето понякога предизвиква сънливост?

  1. Пламен. каза:

    Това, е така нареченото парадоксално деисвтвие на кофеина,настъпващо обикновенно при лица, които се предозират с кофеин( кафета,шоколади,черен чай и др.).На практика се оказва,че кафето създава лъжливо усещане за прилив на енергия,но на практика ни пилее енергията,форсирайки метаболизма в главният мозък и сърцето.Както казват физиолозите,всяка хипер- функция води до хипо-функция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *