Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Зъбните импланти траят вечно, протезите 10 години

Здравейте, предстои ми вадене на зъб, а след това и поставяне на зъбен имплант. Това е нещо ново за мен и ми се иска да получа повече информация за самата процедура, какви резултати да очаквам? Как­ва е трайността на тези импланти, необходимо ли е да се сменят през определено време, или са, както се казва, вечни?

Кирил Ванчев – Стара Загора

В случая с имплантите трудно може да се говори за трайност. Основни­те проблеми с тях идват от недобрия план за поставяне и протезиране, а също и от неспазване на показанията и противопоказанията, както и от дисцип­линираността на па­циента. Операцията се прави под мест­на упойка. Ако паци­ентът страда от алергия, се предпри­емат съответните противоалергични мероприятия преди операцията. Възста­новителният период е до една седмица.

Днес поставянето на зъбни импланти е рутинна процедура за българските стоматолози. Тя е срав­нително проста, но от изключителна важност е не само планирането на поставянето на импланта, но и дизайнът на пос­ледващата конструкция. Вече се използват 3xD скенери, които до голяма степен улесняват диаг­ностиката и планиране­то. Възможността да се възстанови загубен зъб, без да се засягат двата съседни, както е при кла­сическото протезиране, е основно преимущество

при имплантирането. Ме­тодът е и единственият възможен, ако ви липсват последните зъби в зъб­ната редица. Тук няма ограничения – може да се заменят всичките 32 зъба. Самото поставяне се извършва в първия хи­рургичен етап, когато се разкрива костта, прави се място за импланта и той се поставя в нея. Закрива се с лигавица и се оставя да се остеоинтегрира, като този период е раз­личен за долна и горна че­люст. Следва вторият хи­рургичен етап, при който имплантът се разкрива и му се поставя гингиво-оформител. Целта е да се моделира венецът около него, за да изглежда естествен. Следва поставя­нето на надстройката и вземането на отпечатък за коронка. Последният етап е залепването на коронката. Съществуват и други методи за им­плантиране, при които се съкращават някои етапи. Цените варират значи­телно в зависимост от опитността на специалиста и имплантната сис­тема, която използва.

Резултатът е много добър и зависи от пра­вилното изпълнение на отделните етапи, добро­то планиране и на импланта, и на конструкцията върху него, както и от последващата грижа за импланта от страна нa пациента.

Отличните резултати могат да ви радват цял жи­вот, ако предварително са отчетени всички рискове, операцията е проведена от специалист и полагате всички необходими грижи за новите си зъби. Срокът на годност на класически­те протези е средно 10 години, докато имплантите са завинаги. Условието обаче е да спрете цигари­те, да спазвате строга хигиена на устната кухина и да посещавате два пъти в годината стоматолога си.

Абсолютно забране­но е да се поставят импланти на пациенти с онкологични заболявания на лицево-челюстната област. Относително противопоказано е при други болести, като за­харен диабет, нарушени функции на щитовидната жлеза, трудно зараства­щи рани и невъзможност за възстановяване на костна тъкан. При тези случаи лекарят решава дали да рискува. Прис­трастените пушачи също не бива да си слагат зъбни импланти, ако не могат да спрат цигарите.

 

Поставяне на зъбен имплант от д-р Гайс Бадер

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *