Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Зъбните импланти – кога да ги поставим и кога да се въздържим?

Съвременната стоматология предлага различни техни­ки за присаждане на зъби, дори само с естетическа цел. Дали обаче винаги е възможно и безопасно да използва­ме предложенията за холивудска усмивка, обясняват специалисти по имплантология, в последния брой на сп. „Журнал за жената”.

Често хората си мислят, че имплантацията е почти като да ти пораснат нови зъби, само че още по-добре, защото в импланта няма нерв и не може да те заболи, нито да се развали като естест­вените зъби. Вярно е, че в сравнение със зъбните протези имплантите са огромна крачка напред. Само че съществуват много тънкости и детайли, от които зависят отличният резултат и дълготрайност­та на новата „придобивка“. За съжаление, колкото по-достъпни като услуги и цени стават имплантите, толкова повече се забравят тези „подробности“.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

Първите успешни опити за присаждане на зъби са направени от шве­дите. В средата на XX век имплантологията навлиза в стоматоло­гичната практика като постоянен метод. У нас се ползва опитът на све­товните постижения. Бъдещето на този дял от стоматологията е в т.нар. биоинженеринг – зъби, създавани от стволовите клетки на пациента. Японците са първите, които експери­ментират метода, но засега само с плъхове.

4 аргумента „ЗА”:

Когато няма „жертви“

Възможността да се възста­нови загубен зъб, без да се засягат двата съседни, както е при класическото протезиране, е основно преимущест­во при имплантирането. Методът е и единственият възможен, ако ви липсват последните зъби в зъбната редица. Тук няма ограниче­ния – може да се заменят всичките 32.

Когато сте готови, е завинаги

Отличните резултати могат да ви радват цял живот, ако предварително са отчетени всички рискове, операцията е проведена от специалист . и полагате всички необходи­ми грижи за новите си зъби. Срокът на годност на класи­ческите протези е средно 10 години, докато имплантите са завинаги. Условието обаче е да спрете цигарите, да спазвате строга хигиена на устната ку­хина и да посещавате два пъти в годината стоматолога си.

Когато са като две капки вода с другите ви зъби

Имплантите не само изглеж­дат като свои зъби, но и не причиняват дискомфорта и усещането за чужд предмет в устата като протезите. Не влияят зле на дикцията, защото заемат точно същото място като предишните ви зъби, не ви лишават от вкуса на храната.

Когато запазват овала на лицето ви

Имплантите не маскират липсата на зъби, а ги замест­ват напълно. Те съхраняват челюстта, защото физио­логично поемат тежестта при натиск за разлика от мостовете, които я прераз­пределят на опорните зъби и с времето те се разрушават. Запазването на лицето зави­си точно от меките тъкани и здравите кости на челюст­та, които при имплантите получават необходимото „живително“ натоварване при хранене и говорене както с естествени зъби.

4 аргумента „ПРОТИВ”:

Когато няма възможност да се спази срокът между етапите на имплантиране

Процесът до постигане на ослепителната холи­вудска усмивка отнема доста време – средната продължителност е 6 месеца. Провежда се на няколко етапа, между тях има задължителен срок за спазване, ред на вадене на зъбите, на поставяне на импланта, после на видимата част на зъба… Точният срок се определя индивидуално за всеки пациент.

Когато има риск да не ги понесете

Дори след перфектна и скъпоструваща подготовка за имплантиране при 2-3% от пациентите резултатът че е отличен. Причините са различни – може по време на операцията да се случи нещо непредвидено, след процедурата да не се спазва необходимата устна хигиена и ин­фектиране, понякога се налага дори отстраняване поради, непоносимост на организма. Подготовката и дългия период на процедурата ca също стресиращи за пациента. Затова ако не сте уверени, че можете да го понесете, по-добре се откажете.

Когато има противопоказания

Абсолютно забранено е да се поставят импланти на пациенти с онкологични за­болявания на лицево-челюстната област. Относително, противопоказно е при друг»болести като захарен диабет, нарушени Функции на щитовидната жлеза, трудно зарастващи рани и невъзможност за възстановяване на костна тъкан. При тези случаи лекарят решава дали да рискова при всеки пациент. Пристрастените пушачи също не бива да си слагат зъбни импланти, ако не могат да спрат цигарите.

Когато не отговаря на анатомични и физиологични условия

Имплантацията е сериозна хирургическа интервенция, за която са необходими предварителни изследвания и преценка на риска от постоперативни усложне­ния. Статистиката показва, че в 30-25% от случаите след компютърната томо­графия, лабораториите анализи и пълното изследваме на устната кухина се оказва, че имплантацията трябва да се отложи, най-често, защото не достига костна тъкан. Тогава са необходими допълнителни операции, които обаче също могат да са противопоказни – напри­мер при остър или хроничен чек синузит, кисти, вродени нарушения на лицево-че­люстната област.

 

Вижте как протича самата процедура за поставяне на зъбни импланти :

(Предупреждаваме – видеото не е подходящо за хора със слаби сърца!)

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *