ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лесни идеи да предпазим здравето си у дома – акарите


Техният размер представлява една трета от милиметъра, но алергенният им потенциал е феноменален, така както и ско­ростта, с която се размножават. Акарите са първата причина за респираторни алергии като астмата и ринита, освен това предизвикват конюнктивит и очни алергии. Виновни са всъщност не самите акари, а техните изпражнения и раз­лагащите им се тела.

Какво трябва да се направи?

Най-важна е борбата с влагата и с прекалената топлина. Акарите обичат съчетанието от тези две усло­вия, които често са неизменно свързани в домовете ни през зимата.

Всички помещения трябва да се проветряват в продължение на поне 10-15 минути дневно, а температурата в тях не бива да надвишава 19-21 градуса. В дома на човек, който страда от алергия, трябва да се из­бягват всички източници на влага – съхнещо пране, овлажнител за въздуха, растения, аквариуми…

Погрижете се за спалното бельо. То е любимото място на акарите, защото в чаршафите и завивките се отделя човешка топлина и влага, а освен това може да се намери и храна – малки люспи от мъртва кожа. Специалистите не препоръчват упо­требата на препарати против акари, защото те дразнят дихателните пътища.

Какво не трябва да се допуска?

Натрупването на прах в спалното помещение е опасно, защото там могат да се наста­нят огромно количество акари. Това става не само по етажер­ките и други хоризонтални плоскости, но и по пода, който поне веднъж седмично трябва да се почиства с прахосмукачка и влажна кърпа.

Полезни съвети

  • Завивките и възглавни­ците не трябва да съдържат пера или вълна, за предпо­читане е да са синтетич­ни. Перете ги на всеки три месеца, а чаршафите и ка­лъфките – най-малко на две седмици.
  • Можете да облечете матрака на леглото в предпазен хер­метически плик, каквито вече се продават в някои ма­газини. Не забравяйте да го перете два пъти годишно.
  • Поставете матрака върху скара, а не върху цялостна, облечена в плат плоскост.
  • В спалнята не слагайте на пода килим или мокет. Най- добре е да има паркет, но ако това е невъзможно, дори линолеумът е по-подходящ от тъканите постелки.
  • Поставяйте дрехите си в затворени шкафове.
  • Прибирайте играчките на детето в големи кутии или кошове с капак.
  • Избягвайте да трупате много книги и малки пред­мети по етажерките.
  • Премахнете тежките за­веси и ги заменете с леки, защото се поддържат много по-лесно.
  • Не трупайте много плю­шени играчки в детското легло – и акарите много ги обичат.

 

сп. „Здравен журнал”

 


Лесни идеи да предпазим здравето си у домамухъла

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *