ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво трябва да знаеш за бебешката хигиена

Дупе и гениталии

Прекалената влага в съчетание с чувствителната кожа е причина за толкова разпространеното подсичане на бебето. Затова сменяй пелената най-много през четири часа и оставяй кожата да диша известно време при всяко преповиване. Не използвай измивни средства и мокри кърпички в първите седмици, когато кожата в тази област е изключително чувствителна. При момиченцата след къпане лабиите трябва да се почистят с марля с преварена вода или физиологичен разтвор, като посоката е отпред-назад, за да няма предаване на бактерии от ануса към  вагината. При момченцата половият член също трябва внимателно да се почисти с мокра марля, като не се бърза с пълно отлепване на препуциума. Когато той се отдели напълно, ще трябва да го дръпваш  редовно, за да се измие главичката на пениса. При недобър тоалет на гениталиите и на момченца и на момиченца може да се стигне до възпаление и инфектиране на отдели телната система.

Пъпчето

Пъпният остатък трябва да се обработва със спирт и антибиотична пудра. Неонатолозите препоръчват в първата седмица, преди да е изсъхнал пъпният остатък, мястото да се обработва със спирт 90 градуса. След като пъпчето падне и само се почиства раната, докато спре да секретира, спиртът може да бъде и с по-нисък градус – 70. Процедурата (по почистването трябва да се повтаря по няколко пъти на ден или всеки път при преповиване, ако мястото изглежда влажно и има секрет.

Нослето

Почистването на нослето не бива да се пропуска, за­щото от това дали е чис­то, зависи безпроблемното хранене на кърмачето. Не се опитвай обаче да бъркаш навътре, а почиствай само отворите, като при нужда използваш ампулки с физи­ологичен разтвор.

Главата

Главата трябва да се мие не повече от един-два пъти седмично, и то с много щадящи шампоани. Крустите по главата на новороденото постепенно изчезват за няколко месе­ца. Ако искаш да паднат по-бързо, можеш да ги ма­жеш с бебешко олио.

Ушите

Клетките в канала имат секреция още в първия месец след раждането. Затова грижата за ушенцата трябва да е ежедневна, но без да се бърка навъ­тре в ушния канал! Почиствай и подсушавай ушните миди, като не пренебрегваш и сгъвката зад тях, където трябва да се нанася олио, защото кожата е много суха и често се напуква. Същото се отнася и за участъците около веждите, където понякога се образуват корички и се налага добавяне на по-специфични кремове (допитай се за тях до педиатъра).

Очите

При всяко къпане на бебето очи­те задължително се почистват с преварена вода или физиологичен разтвор. Това се прави със сте­рилна марля в посока от външния ъгъл навътре към носа. За всяко око използвай различна марличка. От очите на някои бебенца в пър­вите месеци може да се отделя жълт секрет, което се дължи на запушен сълзен канал. Коментирай проблема с педиатъра.

Ноктите

През първите някол­ко месеца ноктите на бебето са много меки и затова не се препоръчва да се режат. Но ако се налага, прави това  след баня със специална детска ножичка със затъпени върхове. Режи по права линия, иначе ъгълчетата на ноктите може да се враснат в кожата и да предизвикат възпаление.

Кожата

Честото къпане с миещи препарати не е най-доброто, защото изсушава прекомерно кожата. В първия месец тя е много суха и затова омазняването й трябва да става по няколко пъти на ден. След баня не търкай с кърпата, а само леко подсушавай.

сп. „Моето дете”

 

 

Как най-правилно да къпем бебето си

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *